08.07.2010 - Česká republika je připravena předat bezplatně Jordánsku odminovací stroje Božena-5

Чехия намерена передать Иордании ...

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Česká republika je připravena předat bezplatně Jordánsku odminovací stroje Božena-5


Ozbrojené síly ČR plánují předat Jordánsku bezplatně dva odminovací stroje Božena-5 s cílem urychlit rozhovory o prodeji 20 letounů L-159, informovala včera ČTK s odkazem na Lidové noviny.


Možnost prodeje českých letadel L-159 projednával ministr obrany ČR Miroslav Barták s Jordánským králem Abdalláhem II. v říjnu loňského roku. Letadla může Jordánsko používat k přípravě stíhacích pilotů F-16.


Skupina českých vojáků se dvěma odminovacími stroji Božena-5, vyvinuté slovenskou firmou Way Industry, byla v březnu odeslána do Jordánska k poskytnutí pomoci v odminování v prostoru řeky Jordán.


Česko-jordánská smlouva o spolupráci v oblasti odminování byla podepsána v březnu tohoto roku, protože ozbrojené síly Jordánska podobnou techniku nemají a ani ji neumí používat.


Jak uvedl v Lidových novinách anonymní zdroj z vedení AČR, zůstanou odminovací stroje po vičistění svěřeného prostoru v Jordánsku.


Podle oficiálního vyjádření MO ČR doposud patří systémy i všechny jejich komponenty České republice, co s nimi ale bude dál závisí na dalších jednání.


Tisková mluvčí MO ČR Lucie Kubovičová uvedla, že prodej letadel a bezplatné předání odminovacích strojů nelze dávat do přímé souvislosti.


ČR získala tři odminovací stroje Božena-5 od slovenské firmy Way Industry v roce 2007, cena každého stroje byla 25 mil Kč.


Od roku 2003 má Letectvo ČR dlouhodobě uloženo více než 40 zbytečně pořízených letadel L-159, které vedení státu a společnost Aero Vodochody bezúspěšně zkouší už řadu let prodat.


Podle hodnocení expertů každoročně stojí tato legrace (skladování a údržba těch zbytečných strojů) české daňové poplatníky zhruba 200 mil Kč.



Pozn. FCH:
O tom, jak dalece budou odminovací stroje Božena-5 bojeschopné po vyčistění svěřeného úseku by se měl vyjádřit někdo, kdo do této oblasti vidí, já to, bohužel, nejsem, vím o tom pouze to, že takové mašinky existují.



--------------------------------------------
Zdroj: Novosti VPK
URL : https://www.valka.cz/08-07-2010-Ceska-republika-je-pripravena-predat-bezplatne-Jordansku-odminovaci-stroje-Bozena-5-t99313#364642 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vozidlo ako také by malo byť schopné dlhodobej činnosti aj po odmínovaní (pokiaľ sa budú robiť pravidelné revízie a kontroly). Problém skôr vidím v životnosti príslušenstva - vlastného odmínovacieho zariadenia, ktoré pri prípadnej explózii míny dosť trpí.
URL : https://www.valka.cz/08-07-2010-Ceska-republika-je-pripravena-predat-bezplatne-Jordansku-odminovaci-stroje-Bozena-5-t99313#364643 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Díky buko1 za vysvětlení
URL : https://www.valka.cz/08-07-2010-Ceska-republika-je-pripravena-predat-bezplatne-Jordansku-odminovaci-stroje-Bozena-5-t99313#364678 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more