Karásek, Martin; Konušová, Bohuslava

Rakúsko-Uherské pamätné čiapkové odznaky v zbierkach NBS - Múzea mincí a medailí v Kremnici

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Soupis odznaků, které ne zcela správně a přesně nazýváme čepicovými se věnuji faleristé ze zemí bývalého Rakouska-Uherska. Z českých si připomeneme např. pana Fučíka.

Na Slovensku první a zcela úspěšný pokus o soupis odznaků ze sbírek NBS v Kremnici zpracoval Dr. Martin Karásek a Mgr. Bohuslava Konušová. Publikace a její tisk na kvalitním papíru se řadí k tomu lepšímu či přesněji nadprůměrnému provedení. Soupis obsahuje 134 odznaků zastoupených ve sbírce muzea v Kremnici.

V úvodní části je dobře zpracovaná historii těchto odznaků a pokus o jejich členění do skupin. Popis odznaků je v originálním (německém) znění s překladem do slovenštiny. Pro české badatele a faleristy je přínosné i to, že odznaky, které Dr. Karásek popisuje řadíme převážně mezi uherské pluku tedy i jednotky doplňované ze Slovenska.

Dr. Karásek v předmluvě doslova uvádí :
"Jako vzor při hledání formy publikace nám poslúžil katalog aukčního domu H.D. Rauch vo Vidni"

K tomu je možno jen dodat, že myšlenka to byla "naozaj" velmi šťastná.

Publikace má 28 stránek kvalitních obrázku s výtečným popisem. Vydala Národná banka Slovenska-Muzeum mincí a medailí Kremnica 2010.
URL : https://www.valka.cz/Karasek-Martin-Konusova-Bohuslava-t98566#363563 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more