Řád Za zásluhy

Orden del Merito

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Řád Za zásluhy
Orden del Merito
Řád byl založen 29. srpna roku 1861 generálem a prezidentem Venezuely. Generál José Antonio PEAZ, který vládl v roce 1858 – 1863 zakládá řád jako všeobecně záslužný s cílem odměnit statečné vojáky a občany země, kteří v bojích chránili území a hranice Venezuely a občany, kteří pracovali na rozkvětu země. V tomto můžeme hovořit o statutu, který vychází z myšlenky rovnosti občanů a navazuje na tradice a statut Francouzské Čestné legie .
Řád se člení do tří stupňů .
- velkokříž – ( Gran Cordón )
- velkodůstojník - Gran Oficiál )
- rytíř řádu – ( Caballero )
Popis řádové dekorace :
Řádový klenot má tvar šesticípé hvězdice jejichž hroty jsou zakončeny malými zlatými kuličkami. Hvězdice je bíle smaltovaná a mezi cípy ( hroty ) je položen zeleně smaltovaný věnec z poloviny tvořen dubovými listy a z poloviny vavřínem. V okrouhlém středovém štítku je zlatý státní znak země. Kolem znaku na modře smaltovaném mezikruží je opis :
REPUBLICA DE VENEZUELA .
Na zadní straně je ve středovém štítku datum založení :
29.AUG. 1861 – ( 29. srpna 1861 ) a dále heslo řádu :
HONOR AL MERITO –( ČEST ZÁSLUZE )
Řádová hvězda :
Tato hvězda je briliantující vyrobena ze stříbra. Na střed hvězdy je položen zlatý řádový klenot .
Řádová stuha :
Stuha je červená s modrými postranními pruhy .
Poznámka :
Venezuela se osvobodila ze španělské koloniální nadvlády v roce 1819 a vzápětí se stává součástí tak zvané Velké Kolumbie. Od roku 1830 je Venezuela samostatnou republikou .
Literatura :
Dr. František Lobkowicz : Encyklopedie řádů a vyznamenání
Řád  Za zásluhy - Prezident a generál  zakladatel

Prezident a generál zakladatel
URL : https://www.valka.cz/Rad-Za-zasluhy-t98563#363541 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more