09.06.2010 - USA provedly úspěšnou zkoušku dvoustupňové protirakety GBI

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vandenbergova základna vzdušných sil, 6.června 2010


Společnost Boeing Company, která je členem týmu americké Missile Defense Agency (MDA), provedla 6.června 2010 kompletní a úspěšný letový test dvoustupňové protirakety GBI (ground-based interceptor) odpalované z podzemního odpalovacího zařízení, která je součástí pozemního protiraketového systému balistických raket na střední fázi letu GMD (Ground-based Midcourse Defense).


Test byl zahájen v 15:25 PST odpálení dvoustupňové protirakety GBI z Vandenbergovy základny vzdušných sil.


GBI je protiraketa vybavená ničícím zařízením typu EKV (Exo-atmospheric Kill Vehicle - mimoatmosférový ničící prostředek) a její výkonové parametry byly měřeny na mezních hranicích.


Nová, dvoustupňová GBI má 95% dílů shodných s nyní používanými třístupňovými GBI, které jsou rozmístěny na dvou základnách: Vandenbergově základně vzdušných sil v Kalifornii a na základně odpalovacích zařízení protiraketových raket Greelyho pevnost na Aljašce.


GMD je integrovaný protiraketový systém, který používá řadu radiolokátorů a dalších senzorů, velitelská a řídicí stanoviště, komunikační terminály s komunikační datovou sítí tvořenou optickými kabely o délce více než 20000 nmi (37040 km). Protirakety GBI jsou umístěny v podzemních silech na Vandenbergově základně vzdušných sil a na základně odpalovacích zařízení protiraketových raket Greelyho pevnost.


Na tomto systému s Boeingem spolupracují společnosti Raytheon, Orbital Sciences a Northrop Grumman.



Zdroj: Boeing


Pozn.FCH: 31.01.2010 proběhl neúspěšný test FTG-06, také z Vandenbergovy základny vzdušných sil.
09.06.2010 - USA provedly úspěšnou zkoušku dvoustupňové protirakety GBI - Test GBI, Vandenbergova letecká základna, Kalifornie, 31.01.2010

Test GBI, Vandenbergova letecká základna, Kalifornie, 31.01.2010
URL : https://www.valka.cz/09-06-2010-USA-provedly-uspesnou-zkousku-dvoustupnove-protirakety-GBI-t97578#361644 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more