Vrtulníky proti Mudžáhedínům-Jiří F. Šiška, Sergej F. Sergejev

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vrtulníky proti Mudžáhedínům
Sovětsko-afghánský válečný konflikt 1979-1989. Vrtulníky na bojišti.
Jiří F. Šiška, Sergej F. Sergejev


Kniha podrobně vysvětluje technické aspekty použití vrtulníkového letectva ze stavu Ohraničeného kontingentu sovětských v Afghánistánu. Chladná a přesná analýza dává čtenáři možnost vžít se do atmosféry té doby i místa událostí.


Počet stran: 232
Rok vydání: 2010
Vydavatel: Svět křídel
Formát: 16,5 x 23,5 cm
Vazba: vázaná
Jazyk: český
ISBN: 978-80-86808-77-2


Cena: 290 Kč
(anotace z webu)
-----------------------------------
Velmi zajímavá fotopublikace. První část knihy seznamuje s konfliktem jako takovým, druhá je zaměřena na boje vrtulníkového vojska. Neznalému dá kniha velmi dobrý přehled o dění na tomto bojišti.
Jako naprostý laik ohledně vrtulníků nemíním nijak recenzovat. Jen mě jakoby zarazila neposloupnost fotografií. Vedle sebe jsou snímky z let 1980 a hned 1987,..dále pak zase 1982 a podobně. Na straně 38 a 103 jsem našel stejná fota. Na straně 145 moc nerozumím tomu, co je „lis nosného rotoru“, že by list? Má vrtulník nějaký „lis“…?
Chybělo mi konkrétní zařazení fotografie do textu. Příkladem je nehoda Su-22 a Mi-6 zmiňovaná na straně 173, no fotografii najdete až na straně 225. Přitom jsou na stranách 172 a 173 celkem tři snímky. No dva z nich ukazují Mi-8MT a Mi-24, což s textem o Mi-6 moc nekoresponduje,… Na straně 87 je to naprosto dokonale. Foto i text hned pod sebou,….
V publikaci mě chyběl také jakoby alespoň základní text pro kamuflování a označování vrtulníků. Samozřejmě pokud je znám. V popiskách je mnohdy vidět individuální číslo stroje a zajímalo by mě, jestli jde o „červenou či modrou 45“…
Celek je ale velice zdařilý a moc bych chtěl, aby někdy někdo sestavil podobnou knihu o pozemní technice z tohoto bojiště v podobné kvalitě!!
URL : https://www.valka.cz/Vrtulniky-proti-Mudzahedinum-Jiri-F-Siska-Sergej-F-Sergejev-t97179#360843 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more