Řád Mahmuda-bek Tarzí

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Podkladů a dokladů o založení tohoto řádu vlastně mnoho neexistuje.

Existuje domněnka, že tento řád byl (snad) udělován jako ocenění historiků, spisovatelů, kteří se významně zasloužili o rozvoj Afgánské kultury. Nelze ani vyloučit ten fakt, že řád byla založen a vyroben v přelomu změny politického režimu a nebyl udělován. Tomu by napovídalo i to, že řád je nabízen k prodeji v aukčních domech v USA.

Popis řádového klenotu :

Řád Mahmuda Tarzí má podobu vypouklé hvězdice s osmi paprsky, které jsou smaltované. Literatura uvádí různé smaltování od modré až k zeleno -rudě -černé. Střed této hvězdice je kulatý medailon ohraničený zlatým věnečkem. Ve středu je afgánský stůl s knihou v rudé vazbě. Na kraji knihy je postavený kalamář s psacím brkem.

Velikost klenotu se uvádí 52 mm.

Zadní strana vypouklé hvězdice má ve svém středovém medailonu nápis, který lze přeložit :

STÁTNÍ VYZNAMENÁNÍ MAHMUD-BEKA TARZÍ

Řádový klenot je pomocí závěsného ouška upevněn na hliníkové kolodce. Stuha je 24 mm široká, rudá s úzkými bílými proužky při kraji (viz obrázek)

Poznámka:

Mahmud-bek Tarzí (1868-1935) byl afgánský spisovatel, politik a jeden z ideologů tak zvané strany "mladoafgánců". Celý svůj život obětoval afgánskému lidu a pokroku. V letech 1911-1919 byl vydavatelem a redaktorem pokrokových novin. Po politické změně v roce 1929 žil v emigraci.

Literatura :
Kolesnikov G. : Řády a vyznamenání Demokratické republiky Afganistan. 1986
G.Tisov -B. Širšov : Státní vyznamenání Afganistánu. Moskva 1998
URL : https://www.valka.cz/Rad-Mahmuda-bek-Tarzi-t96833#359947 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more