Tyrolsko

Tirol / Tyrol
     
Název:
Name:
Tyrolsko Tyrol
Originální název:
Original Name:
Tirol
Stát:
Country:
Republika Rakousko
Nižší územní celky:
Lower Territorial Units:
Okresy:
Imst, Innsbruck-venkov, Kitzbühel, Kufstein, Landeck, Reutte, Schwaz, Lienz
Statutární města:
Innsbruck
Districts:
Imst, Innsbruck-Land, Kitzbühel, Kufstein, Landeck, Reutte, Schwaz, Lienz
Statutory cities:
Innsbruck
Sídlo:
Capital:
Innsbruck Innsbruck
Počet měst a obcí:
Density of Cities and Municipalities:
279
Rozloha:
Area:
12647,71 km2 4883.31 mi2
Reliéf:
Elevation Extremes:
 
Nejvyšší bod:
Highest Point:
Großglockner Großglockner
Nejnižší bod:
Lowest Point:
u Erlu near Erl
Sousední územní celky:
Neighbouring Territorial Units:
Vorarlbersko
Salcbursko
Korutansko
Tridentsko-Horní Adiže
Vorarlberg
Salzburg
Carinthia
Trentino-Alto Adige
Vlajka:
Flag:
Znak:
Coat of Arms:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://www.tirol.gv.at/
http://en.wikipedia.org/wiki/Tyrol_%28state%29
de.wikipedia.org
http://cs.wikipedia.org/wiki/Tyrolsko
de.wikipedia.org
Mapa:
Map:
URL : https://www.valka.cz/Tyrolsko-t94168#352499 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Za vlády císaře Augusta se tyrolské území stalo součástí provincie Raetie. Ke konci Římské říše oblast patřila do ostrogótské říše, jíž vystřídalo Langobardské království a posléze Franská říše. Tehdy došlo k připojení Tyrolska k Bavorskému vévodství. V době ranného středověku spadala severní tyrolská panství Bavorskému vévodství, jižní tyrolská panství pak Tridentskému hrabství. V roce 1027 bylo území Tridentského hrabství uděleno tridentskému biskupovi, východní území získal brixenský biskup.


Tyrolsko bylo od druhé poloviny 9. století spravováno tyrolským hraběcím rodem, jemuž tridentský biskup v roce 1180 udělil titul vévodů z Merana. Jejich rodové území v roce 1248 splynulo s Tyrolskem. Území brixenského biskupství připadlo andechským hrabatům. Ve 13. století spojil Albrecht Tyrolský tato dvě největší panství. V roce 1335 udělil císař Ludvík Bavor Tyrolsko Habsburkům, kteří se ho ovšem v následujícím roce Enžským mírem zřekli ve prospěch Lucemburků. V roce 1342 zísakli Tyrolsko Wittelsbachové. V roce 1363 ho v rámci válek o dědictví tyrolské získali opět Habsburkové. Ti zakoupili v roce 1369 od bavorských vévodů některá další panství a ta připojili k Tyrolsku. V roce 1526 zakoupili Habsburkové některá další sousední panství a Tyrolsko nabylo zhruba té podoby, kterou si udrželo do roku 1918.


V roce 1803 byla při sekularizaci církevního majetku v říši zrušena lenní závislost tyrolských vévodů na obou biskupech. V roce 1805 muselo Rakousko odstoupit Tyrolsko Bavorsku. Došlo zde ale k povstání Andrease Hofera a území tak bylo v roce 1809 rozděleno mezi Italské království a Ilyrské provincie. Po skončení napoleonských válek získalo Rakousko Tyrolsko zpět do své držby. Po skončení 1. světové války byla jižní část Tyrolska odevzdána Itálii.




Zdroj:
HONZÁK, František, PEČENKA, Marek, STELLNER, František, VLČKOVÁ, Jitka: Evropa v proměnách staletí, Libri, Praha 2001.
URL : https://www.valka.cz/Tyrolsko-t94168#354193 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Mapa:
Map:
Zdroje:
Sources:
www.mapaustria.co.uk
URL : https://www.valka.cz/Tyrolsko-t94168#354240 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more