23.03.2010 - Zpráva amerického účetního úřadu kritizuje program F-35

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Poslední zpráva amerického účetního úřadu US Government Accountability Office o programu F-35 poukazuje na řadu problémů vztahujících se k dodržování termínů a plánovaných nákladů. Zároveň navrhuje, aby ministerstvo obrany USA (Department of Defense) provedlo nové podrobné posouzení nákladů a termínů programu předtím než bude rozhodnuto o sériové výrobě.


Zpráva uvádí, že došlo k nárústu nákladů o 46 miliard USD a prodloužení vývoje o další dva roky v porovnání s termínem stanoveným před třemi roky. Celkové náklady na program F-35 do roku 2035 se nyní odhadují na 323 miliard USD. Náklady na službu F-35 pak na 764 miliard USD. Tedy více než u letounů, které má nahradit - původní předpoklad byl, že dojde k úspoře nákladů se zavedením F-35.


Kromě toho jsou zmiňovány i problémy technické, kvůli nim zřejmě nebude možné dodržet současné plány vstupu strojů do služby u US Marine Corps v roce 2012, případně stroje nebudou disponovat všemi předpokládanými schopnostmi.


Jedná se o několikátou podobnou zprávu zmíněného úřadu v souvislosti s tím, že program F-35 (podobně jako jiné vojenské programy) nabírá čím dál větší zpoždění, příčemž souběžně narůstají náklady.


Zpoždění a nárůst nákladů způsobují problémy i dalším státům, které plánují zavést F-35 do výzbroje, mezi jinými jde například o Velkou Británii (nejdúležitější partner) a Austrálii.


Zpráva přichází nedlouho potom, co v programu F-35 bylo dosaženo několika důležitých milníků - viz forum.valka.cz .


Více na:
www.key.aero
URL : https://www.valka.cz/23-03-2010-Zprava-americkeho-ucetniho-uradu-kritizuje-program-F-35-t93967#351995 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more