Jaromír Indra: Německé střelecké spolky v Čechách, jejich organizace a střelby

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Německé střelecké spolky v Čechách, jejich organizace a střelby


Brožuru Jaromíra Indry vydala Česká numismatická společnost, pobočka Cheb jako přílohu Numismatické ročenky pro rok 2007 (44 s.). Střelecké spolky patřily k dobovému koloritu Rakouska-Uherska a přetrvaly až do 2. světové války. Byly reminiscencí původních sdružení terčovních střelců a střeleckých tovaryšstev existujících v Čechách již od 14. století. Z nich vznikly měšťanské milice či střelecké sbory pověřené ochranou měst. Po zavedení zemského četnictva do měst r. 1850 se střelecké sbory rozdělily. Uniformovaní členové tvořili c. k. privilegované střelecké sbory, z neuniformovaných vznikaly postupně spolky a společnosti, které se bavily střelbou do terčů.
Nejstarším spolkem ve střední Evropě byl Německých střelecký spolek (1861), jehož členy byli i střelci ze západočeského pohraničí. Spolek uspořádal 20 německých spolkových střeleb. Rakouský střelecký spolek (1879) uspořádal 8 spolkových střeleb. Od 90. let 19. století byly v jeho rámci zakládány střelecké svazy jednotlivých korunních zemí: Zemský svaz německých střelců v Čechách (1891) dosáhl 30 poboček a uspořádal 5 zemských a 20 zemských svazových střeleb. Svaz německých měšťanských střeleckých spolků v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (1907) sdružoval až 61 střeleckých spolků v 9 župách. Po vzniku ČSR došlo k zásadní změně a vznikl Svaz německých střelců v ČSR (1923), který sdružoval 30 střeleckých spolků z Čech. Vedle toho zde působily i regionální střelecké organizace: Krušnohorský spolek terčovních střelců, Severočeský střelecký svaz, Svaz německých šipkových střeleckých spolků západních Čech, Oblastní svaz šipkových a ostrostřeleckých spolků v Kraslicích a Střelecké sdružení Benešov n.P., Česká Kamenice, Děčín. Po okupaci Sudet a zřízení protektorátu byly všechny spolky začleněny do Německého střeleckého svazu. Vypuknutím války byla jejich činnost utlumeny. Po jejím ukončení byly německé střelecké spolky zákonem č. 81/1945 zrušeny.
Brožura přináší všechny německé názvy spolků, místa a data pořádání střeleb, aby zájemci mohli lépe identifikovat památky, které po této činnosti zůstaly. Druhou část tvoří česko-německý rejstřík spolků. Práce je doplněna barevnými ilustračními snímky.
URL : https://www.valka.cz/Jaromir-Indra-Nemecke-strelecke-spolky-v-Cechach-jejich-organizace-a-strelby-t93752#351221 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more