12.03.2010 - Výročí vstupu ČR do NATO

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Již jedenáct let uplynulo od doby, kdy Česká republika spolu s Maďarskem a Polskem přistoupily k Severoatlantické alianci.


Naše členství v NATO, které začalo psát svou historii 12. března 1999, se krátce po pádu komunismu stalo jednou z hlavních priorit naší zahraniční a bezpečnostní politiky.



Jedenácté výročí této události si připomenula Univerzita obrany Brno slavnostním shromážděním ve čtvrtek 11. března. 2010. Zúčastnili se ho příslušníci naší školy a představitelé partnerských občanských sdružení a organizací.


Úvodní projev přednesl prorektor pro vnější vztahy Univerzity obrany v Brně plukovník Jaroslav Průcha. Připomněl cestu transformace naší armády od vstupu České republiky do Severoatlantické aliance, jejímž cílem je další zvýšení podílu nasaditelných sil, dokončení organizačních a dislokačních změn, optimalizace řídících struktur a administrativních procesů.





Přítomným dále připomněl, že: „Příslušníci naší školy působí ve 45 odborných sekcích, výborech a pracovních skupinách NATO. Celkem 75 vojáků z povolání Univerzity obrany se zúčastnilo mírových misí NATO a EU v Afghánistánu, Iráku, na Balkáně nebo pozorovatelských misí OSN v různých částech světa, například v Kongu či Libérii.“


Prorektor pro vnější vztahy plukovník Průcha doplnil: „Působení české armády v NATO se projevilo i ve výchovně vzdělávacím procesu na Univerzitě obrany. Do odborné přípravy studentů fakult a posluchačů kariérových kurzů byly implementovány standardy NATO, zařazeny nové informace a zkušenosti ze zahraničních operací. Zkvalitnila se i jazyková příprava."






http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=16058
URL : https://www.valka.cz/12-03-2010-Vyroci-vstupu-CR-do-NATO-t93584#350561 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more