Obsazení Plzně

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Obsazení Plzně



Datum:
26. březen 1621


Místo:
Plzeň, Česko


Účastníci:
ligistické vojsko
x
protestantské vojsko


Výsledek:
město bylo obsazeno katolíky
URL : https://www.valka.cz/Obsazeni-Plzne-t93481#350024 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ačkoliv bylo proticísařské povstání v českých zemích poraženo v bitvě na Bílé hoře, držel ještě na začátku roku Mansfeld, který kolem sebe shromáždil zbytky stavovského vojska, jménem krále Fridricha města Plzeň, Tábor, Teplá, Jáchymov a Horní Slavkov. V Plzni měl Mansfeld k dispozici sedm praporců. Jednalo se však o vojáky, které demoralizovala nejen bělohorská porážka, ale především již delší dobu nevyplácený žold.


Proti nim poslal bavorský vévoda generála Tillyho, který dostal k dispozici deset tisíc mužů. Nakonec ovšem této mohutné síly ani nebylo potřeba. Řinčení zbraní předešel cinkot peněz. Čtyři praporce se Tillymu podařilo koupit - za smluvený finanční obnos nekladly odpor, ba naopak byly začleněny do jeho vojska. Zbylé tři praporce si sice žádné peníze nevzali, avšak z Plzně bez boje odtáhly. Plzeň, svědek jedněch z prvních střetů války, se tak vrátila do katolického tábora.




Zdroj:
Rothenburg, Friedrich Rudolf von: Schlachten, Belagerungen und Gefechte in Deutschland und den angrenzenden Ländern von 1618 bis 1629, Hirschfeld'schen Buchdruckerey, Wien 1835.
URL : https://www.valka.cz/Obsazeni-Plzne-t93481#350034 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more