Sharpův tygr - Bernard Cornwell

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Cornwell, Bernard: Sharpův Tygr. Oldag, 2006, 350 stran. ISBN: 80-86508-74-9


Orig. Sharpe's Tiger


První kniha ze série příběhů sledujících pouť Richarda Sharpa od nejnižších příček společenského i hodnostního žebříčku až na dosažitelný vrchol. Sharpe začíná jako vojín 33. pěšího pluku, pod velením plukovníka Wellesleyho, v Indii v roce 1799 v krátké šarvátce s vojáky sultána Típú, vládce Šrírangapatamu, plánujícího porazit a potupit Britskou moc v Indii a tím získat větší území i vliv.


Celá série pak sleduje postup Richarda Sharpa po společenském i hodnostním žebříčku. První tři knihy se odehrávají v Indii (Sharpův tygr, Sharpův triumf a Sharpova pevnost), další pak již pevně kotví v rámci Napoleonských válek, když se cestou z Indie Sharpe zaplete (jako pasažér) i do bitvy u Trafalgaru. Po krátké exkurzi do Dánska (Sharpova kořist) se pak počínaje Sharpovými střelci dostáváme na Iberský poloostrov, počínaje krutým zimním ústupem Britské armády k La Coruni. Série knih sleduje vývoj války v Portugalsku a Španělsku a poskytuje živý, podrobný obraz bitev jak ze širokého pohledu vojevůdců, tak z chaosu kouře první linie. Autor se přitom snaží držet historických faktů, i kdysž občas si trochu "vypomůže" nebo "ukradne" zásluhy ve Sharpův prospěch. Tak se postupně stane čtenář svědkem bitev o Porto (Sharpův úder), bitvy u Talavery (Sharpův orel), ale i napříkld krvavé zteče průlomů v hradbách Badajozu (Sharpe's Company), skvělého vítězství u Salamanky (Sharpe's Sword) a pokračuje přes bitvu u Vittorie (Sharpe's Honour) až do Francie a poslední bitvy u Toulouse (Sharpe's Revenge). Po krátkém oddychu je pak Sharpe povolán do poslední bitvy na Belgické pláni poblíž města Waterloo (Sharpe's Waterloo). Celou sérii uzavírá "poválečná" kniha Sharpe's Devil.


Tímto sérii knih doporučuji každému "Napoleonskému" nadšenci. Napoleon sám se v ní - pochopitelně - nevyskytuje, ale Španělské bojiště je zajímavé samo o sobě. Strhující popis bitev, doprovázený i (dobře do textu zapadajícími) poznámkami o taktice a ctnostech i nešvarech Britské armády pak dává knihám skvělou atmosféru a umožňuje vžít se do děje. Autorovi je nutno ovšem odpustit jisté zveličování role Britské armády.
URL : https://www.valka.cz/Sharpuv-tygr-Bernard-Cornwell-t93152#348948 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more