11.02.2010 - Výročí 65. let konaní Jaltské konference

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dnes je tomu přesně 65 let, kdy Stalin, Churchill a Roosevelt svými podpisy stvrdili závěry Jaltské konference. Začalo tak poválečné uspořádání Evropy pod taktovkou tří velmocí. Stalin získal východní Polsko a postupně rozšiřoval sovětský vliv dál do Evropy.


Na krymské Jaltě se tehdy sešla pověstná Velká trojka: britský premiér Winston Churchill, vůdce SSSR Josif Vissarionovič Stalin a prezident USA Franklin Roosevelt.


Na konference se mimo jiné projednávala otázka poválečného vztahu spojenců k poraženému fašistickému Německu, vznik OSN, polská otázka a další.


Summit byl připraven pod krycím názvem Argonaut a uskutečnila se od 4. do 11 února 1945. Jednání se účastnili ministři zahraničních věcí tří spojeneckých států a řada předních vojenských i civilních odborníků.

Spojenci se shodli na rozdělení Německa na čtyři okupační zóny, (americká, francouzská, sovětská a britská), v Berlíně zasedala Spojenecká kontrolní komise.


Přijali i rozhodnutí o denacifikaci Německa a o jeho politické, vojenské a ekonomické demobilizaci.
Výsledek konference vešel do světových dějin.


Spojenectví po ukončení války ovšem nevydrželo dlouho. Svět byl rozdělen na východ a západ, a začala mnohaletá studená válka.






aktualne.centrum.cz, www.prvnizpravy.cz
URL : https://www.valka.cz/11-02-2010-Vyroci-65-let-konani-Jaltske-konference-t92491#346388 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more