10.02.2010 - Torpédoborec USS Cole se po deseti letech od útoku al-Kajdy vrátí na místo činu

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

U.S. Navy oznámilo, že raketový torpédoborec USS Cole (DDG-67), třída Arleigh Burke, vyplul 8. února 2010 ze základny v Norfolku, stát Virginia, k sedmiměsíčnímu operačnímu nasazení do oblasti Středozemního moře a Perského zálivu. To znamená, že v roce desetiletého výročí tragického teroristického útoku al-Kajdy na toto válečné plavidlo (dne 12. října 2000) se USS Cole symbolicky vrátí na "místo činu". Při sebevražedném útoku výbušného člunu v přístavu Aden tehdy zahynulo 17 členů posádky a loď byla vážně poškozena.


V listopadu 2009 oznámila americká Missile Defence Agency (MDA), že USS Cole bude ve fiskálním roce 2013 modifikován na nosiče střel RIM-161 Standard SM-3 a zařazen do systému Aegis americké protiraketové obrany.


Zdroj:
www.navy.mil
www.navytimes.com
URL : https://www.valka.cz/10-02-2010-Torpedoborec-USS-Cole-se-po-deseti-letech-od-utoku-al-Kajdy-vrati-na-misto-cinu-t92479#346321 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more