05.02.2010 - BAE Systems zaplatila mimosoudní pokutu a kauza Gripen skončila

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zbrojovka BAE Systems musí zaplatit pokutu 280 miliónů liber za svůj způsob jednání v Saúdské Arábii a v Tanzanii, uvedla v pátek BBC. Firma se přiznala, že klamala úřady ohledně plateb, které jí "s velkou pravděpodobností" pomohly získat kontrakty na zbraně. USA a Velká Británie tento případ vyšetřovaly osm let. Nakonec BAE přistoupila na to, že oběma státům zaplatí vysokou pokutu a nepůjde před soud. BAE se přiznala, že vytvářela nepravdivá prohlášení pro americkou vládu. Je to poprvé, kdy při šetření podobných obvinění spolupracovaly dva státy.

Tento vývoj znamená i zastavení stíhání rakouského obchodníka Alfonse Mensdorffa-Pouillyho obviněného v souvislosti s korupční aférou kolem prodeje stíhaček Gripen. Před týdnem ho obžaloval britský protikorupční úřad SFO kvůli korupci související s plánovaným prodejem stíhaček JAS-39 Gripen do České republiky, Maďarska a Rakouska. Pokud jde o dodávky letadel do ČR a Maďarska, byla porušena pravidla pro transfery citlivých amerických technologií, tvrdí BBC. Vzhledem k tomu, že bylo uzavřeno vyšetřování celého BAE, SFO v pátek uvedl, že stíhání Mensdorffa-Pouillyho ruší.

Zdroj:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/05-02-2010-BAE-Systems-zaplatila-mimosoudni-pokutu-a-kauza-Gripen-skoncila-t92294#345445 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more