03.02.2010 - Norská rozvědka odhalila omezení aktivit ruského letectva v severní Evropě kvůli nedostatku financí

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Podle zpráv norské národní zpravodajské služby Etterretningstjenesten bude aktivita ruského letectva v severní Evropě negativně olivněna rozpočtovými škrty. Ty postihly zejména dodávky paliva, v důsledku čehož byly letecké síly požádány, aby omezily cvičné lety. Toto snížení rozpočtu bude mít zároveň vliv také na reorganizaci leteckých a námořních sil na silně militarizovaném poloostrově Kola.

Zpravodajské informace získané norskou rozvědkou pro rok 2010 naznačují potenciální pokles ve výcviku a spojených cvičení námořních a leteckých složek ruské armády v severních oblastech, včetně severního Atlantiku a Barentsova moře. Přestože jsou podle Norů ruské vojenské výdaje v rámci protikrizových opatření sníženy, nepředpokládá se, že by to ovlivnilo nákupy zbraní.

Zprávy dále uvádějí, že v roce 2009 byly norské stíhací letouny celkem 39x zalarmovány kvůli ruským leteckým aktivitám v blízkosti norského vzdušného prostoru. Norská rozvědka zaznamenala celkem 77 ruských letounů, zejména strategických bombardérů. Dalších 40 strojů nebylo norskými stíhacími letouny identifikováno. Nejčastějšími zjištěnými typy bombardérů byly Tu-95 Bear a Tu-160 Blackjack operující z Engelsovy letecké základny v Saratově.

Poslední poplach byl vyhlášen 19. ledna 2010, kdy šest letounů NATO sledovalo dvojici bombardérů Tu-95 v blízkosti norského vzdušného prostoru. NATO jim vyslalo v ústrety celkem čtyři norské letouny F-16 a dva britské letouny Tornado F.3.

Zdroj:
www.defensenews.com
URL : https://www.valka.cz/03-02-2010-Norska-rozvedka-odhalila-omezeni-aktivit-ruskeho-letectva-v-severni-Evrope-kvuli-nedostatku-financi-t92283#345390 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more