Österreicher, Karl

     
Příjmení:
Surname:
Österreicher Österreicher
Jméno:
Given Name:
Karl Karl
Jméno v originále:
Original Name:
-
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
-
Hodnost:
Rank:
šikovatel Feldwebel
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
24.08.1913 Havraníky (Kaidling) okres Znojmo
24.08.1913 Havraníky (Kaidling) okres Znojmo
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
30.08.1954 Amberg
30.08.1954 Amberg
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
18.12.1942 Rytířský kříž -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
Florian Berger – Ritterkreuzträger aus Österreich und den K.u.K. Kronländern
URL : https://www.valka.cz/OEsterreicher-Karl-t92118#344389 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se 24.8.1913 v Kaidling na Moravě jako syn vinaře, od mládí pracoval na statku rodičů. V 17 letech přišel při pracovním úraze o pravé oko. 1941 o rohoto důvodu neobveden, přesto byl rozhodnut stát se vojákem. Při druhém odvodu se mu slepotu v oku podařilo zatajit a byl odveden. Koncem roku 1941 sloužil krátce v kulometné rotě v Afrikakorpsu, na jaře 1942 ale přeložen k 73.pěší divizi do Ruska. Jako svobodník v 11./Inf.Rgt. 186 bojoval na řece Mius a Kavkaze, vícekráte zraněn a vyznamenán oběma stupněmi Železného kříže. V srpnu 1942 byla rota v pevném postavení v zákopech podél cesty u horského sedla nedaleko Novorossijsku, když Österreicherovo kulometné družstvo bylo v předsunutém postavení přepadeno nepřátelskou rotou. Při ústupu bojem převzal jeden kulomet s nímž kryl ústup kamarádů – utrpěl zranění střepinou granátu do skleněného oka, jež mu způsobila hluboké rány v obličeji. Po dosažení hlavní bojové linie, odmítl mít na ošetřovnu a podílel se na následujícím obranném boji. Zde vedl po vyřezení důstojníků 64 bojujících mužů a 200 zraněných, spolu se 180 sovětskými zajatci, další ústup k postavení praporu, přičemž ztratil jen čtyři muže. Za tyto skutky byl nejprve vyznamenán Železným křížem I.třídy, a 18.12.1942 také Rytířským křížem. V květnu 1944 v hodnosti šikovatele byl obklíčen se zbytky své čety v závěrečných bojích na Krymu u Sevastopolu, a tak byl evakuován se zbytky divize. Se 14 dalšími pěšáky se vydal na provizorních vorech na volné moře a po šesti dne byli polomrtví žízní zachránění rumunským torpédovým člunem v blízkosti rumunského pobřeží. 1944/45 jako vrchní šikovatel znovu na frontě, naposledy v západním Prusku – zde padl do zajetí. Po válce se stal obchodníkem s vínem a zemřel 30.8.1954 v Ambergu.


Zdroj:
Florian Berger – Ritterkreuzträger aus Österreich und den K.u.K. Kronländern
URL : https://www.valka.cz/OEsterreicher-Karl-t92118#344390 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Karl Österreicher




Zdroj: waffen-ss.cz
URL : https://www.valka.cz/OEsterreicher-Karl-t92118#347695 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more