29.01.2010 - Většina českých vojenských vrtulníků Sokol nelétá, nejsou peníze na opravy

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V polovině devadesátých let se česká armáda rozhodla k překvapivému obchodu: vyměnila deset stíhaček MiG-29 za polské vrtulníky Sokol. Jeden z hlavních argumentů zněl, že Sokoly se skvěle hodí k záchraně lidských životů. Toto poslání také vrtulníky řadu let plnily. Nyní však, po stažení do Prahy, plní Sokoly jen velmi omezené úkoly nebo čekají v hangáru, až se najdou peníze na jejich opravu. Při té příležitosti armáda také odstavila dvacítku zkušených pilotů a členů posádek, kteří odešli do civilu.

Stažení Sokolů do Prahy armáda zdůvodnila úsporami - provozování vrtulníků z jediného místa je prý levnější. Výsledkem ale je, že pro všech deset Sokolů dnes připadají pouze dva úkoly - jeden stroj slouží plzeňským a karlovarským zdravotníkům a druhý je připraven pro pomoc posádkám letadel, která se ocitnou v nouzi - tedy pro službu vyplývající z mezinárodní úmluvy. Nečinnost dalších Sokolů armáda vysvětluje nutností provést generální opravy v závodě v Polsku. "Několik vrtulníků se již přiblížilo předepsané hranici 3000 letových hodin, proto je nevyužíváme pro plnění žádných úkolů," upřesňuje Jana Růžičková z generálního štábu.

Zda by ale vrtulníky, které Česko vyměnilo za všechny své moderní MiGy, měly mít v budoucnu i nějaké další úkoly, se neví. Podobně jako není jasné, kdy dojde na jejich opravy. "Omezení finančních prostředků pro ministerstvo obrany neumožňuje provést tyto práce v nejbližší době," dodává Růžičková. Ministerstvo mělo v posledních měsících značné výdaje - za 3,6 miliardy si objednalo obrněná vozidla Iveco a rozjelo také soutěž na nákup samopalů za půldruhé miliardy.

Zdroj:
hn.ihned.cz
URL : https://www.valka.cz/29-01-2010-Vetsina-ceskych-vojenskych-vrtulniku-Sokol-neleta-nejsou-penize-na-opravy-t92011#344062 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more