03.01.2010 - Posádka letadlové lodi USS Eisenhower zachránila trosečníka

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Krátce po vyplutí z přístavu obdržela americká letadlová loď USS Eisenhower (CVN-69) žádost o pomoc od U.S. Coast Guard při záchraně námořníka, jehož plavidlo se ve vlnobití převrhlo. Letadlová loď ihned změnila kurs a plula vysokou rychlostí k místu nehody ležícímu asi 300 mil od Elizabeth City, stát North Carolina. Původní plán počítal s tím, že záchranný vrtulník pobřežní stráže dotankuje na letadlové lodi palivo, tento plán však byl opuštěn poté, co se na postižené lodi zlomil stěžeň a plavidlo se začalo potápět. Hlídkující letoun pobřežní stráže typu C-130 Hercules následně shodil trosečníkovi dva záchranné vory a z letadlové lodi byl vyslán vrtulník SH-60F Sea Hawk ze stavu Anti-Submarine Squadron (HS) 5 s týmem SAR na palubě. Akce byla úspěšná navzdory prudkému větru, dešti se sněhem a vlnám o výši 6-7 metrů. Velitel týmu SAR, Naval Air Crewman 1st Class David Brandon, prozradil, že zachraňující plavec-záchranář, Naval Air Crewman 2nd Class Kyle Need, zvládl záchranu trosečníka v těchto extrémních podmínkách za pouhých šest minut.

Zdroj:
www.navy.mil
URL : https://www.valka.cz/03-01-2010-Posadka-letadlove-lodi-USS-Eisenhower-zachranila-trosecnika-t91098#340627 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more