HUN - Muzeum dopravy Budapešť

Magyar Müszaki és Közlekedési Muzeum

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Magyar Müszaki és Közlekedési Muzeum


HUN Muzeum dopravy Budapešť


Jedním ze přitažlivých a pro většinu z nás zajímavých muzeí, je budapešťské dopravní muzeum. Lze je najít prakticky uprostřed Pešťi poblíž Náměstí hrdinů (Hősök tere), auto můžeme odstavit buď zde, na některém z parkovišť, nebo objet přilehlý park a zaparkovat přímo u muzea (kde se v době mé návštěvy parkovalo zdarma). Pokud se rozhodnete pro druhou variantu, pojedete po Dózsa György út ‎ca tak že park budete mít po levé straně, na konci parku zahnete doleva na Ajtósi Dürer sor, kterou pojedete zase s parkem po levé ruce až na křižovatku s Hermina út. (je to druhá odbočka kterou je možno odbočit vpravo), zde odbočíte doprava a po Hermina út pojedeme asi sto metrů, kde opět po levé ruce uvidíme velkou budovu (vzhledem k tomu že jsme měli pořád na této straně park nemůžeme se splést) podél které pojedeme až na konec a zde odbočíme vlevo, čímž se dostaneme na cestu která vede z druhé strany budovy a na které je parkoviště (jmenuje se Városligeti krt.). Parkovat lze i v dalších přilehlých komunikacích, ale v době mé návštěvy (v červenci) bylo na parkovišti místo. Vchod do budovy je zhruba uprostřed, hned za ním je samozřejmě pokladna kde si můžeme pořídit krom vstupenky i plánek muzea v angličtině nebo němčině (kdo rozumí maďarsky je ve výhodě, protože většina popisů je pouze maďarsky). V muzeu bylo možno koupit si vstupenku i do další budovy, která je asi 100 m daleko a je v ní expozice letectví.
Muzeum je otevřeno celoročně v době od konce března do konce října od 10:00 do 17:00 (v sobotu a neděli do 18:00) a mimo tyto měsíce od 10:00 do 16:00. V letecké expozici je otevřeno jen od května do října a to stejně jako v hlavní budově.
Adresa : 1146 Budapest, Városligeti krt. 11 Hungary
Vstupné :


Dopravní muzeum
Dospělí 1000 Ft
Děti, studenti (6-26 let) a důchodci (62 - 70 let) 500 Ft


Letecká expozice
Otevřeno : od 1. 5. do 1. 10.
Dospělí 400 Ft
Děti, studenti (6-26 let) a důchodci (62 - 70 let) 200 Ft


Kombinované vstupné do obou části je 1200 a 600 Ft.


Fotografování nebylo zpoplatněno.


V muzeu je řada exponátů týkajících se dopravy od dob dávných až po dnešek včetně nádherné expozice železnice, nechybí ani stará auta a motocykly, ale na své si přijdou i fandové vodní dopravy. Muzeum pořádá i řadu výstav a nově je přidána i hala modelů (velmi dobře provedených). Pokud si chcete prohlédnout celé muzeum je to akce na řadu hodin, možná i na celý den. V letecké expozici je řada letadel (spíše sportovních) a také ukázky z kosmického programu kterého se maďaři účastnili. Do této expozice se dostanete parkem který je před vchodem do muzea (je to ten kolem kterého jste jeli  ) lze volit buď průchod pod úhlem asi 45° od vchodu muzea doprava, což nás různými cestičkami které se klikatí parkem k budově letecké expozice nejspíše dovede (pokud zabloudíte je to smůla) nebo se vrátit na místo kde jsme odbočili na parkoviště a jít podél Zichy Mihály út, což je první asfaltová komunikace vpravo, po asi 100 m uvidíte po pravé ruce budovu což je letecká expozice. Jde o asi dvoupatrovou budovu s restaurací na boku kterou při cestě nelze minout, bohužel od dopravního muzea ji zakrývají stromy takže ji není vidět. Mezi její exponáty patří třeba Junkers F-13 zadržený při příletu jednoho z Habsburků ve dvacátých letech, Loyd z WWI ale i třeba Mig-21, krom toho je zde řada motorů a dalších předmětů vztahujících se k letectví. Návštěvu stejně jako návštěvu dopravního muzea doporučuji. Pokud zde budete s rodinou, kterou byť je to opovrženíhodné, nezajímá že tohle auto je úžasné a tohle letadlo skvělé, můžete je vyslat na prohlídku parku kde je řada atrakcí, vodní plochy a zajímavé stavby. Vaše lepší polovička si od vás odpočine a vy se podíváte na věci v klidu  bez toho že se vás pořád někdo ptá "už půjdem?"  Jako bonus lze slíbit návštěvu nedaleké Erszebét utca která vede od mostu přes Dunaj až k téměř k parku a kde je množství obchodů a obchůdků (a obvykle i dost vysoké ceny).


zdroj : vlastní návštěva i foto
URL : https://www.valka.cz/HUN-Muzeum-dopravy-Budapest-t90863#339694 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more