NPL - Kukri

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Historie nožů Kukri a Gurkhů


Gurkhové byli a jsou po celém světě proslulí válečníci. Navzdory své poměrně malé postavě jsou většinou atleticky vyspělí, houževnatí, výkonní a disciplinovaní. Vynikají občas i krutostí. Postupem času a v důsledku mocenských výbojů se Gurkhové z původních obránců vlastní země stali žoldnéry a námezdními bojovníky ve službách platících zájemců o jejich služby.


Na konci 19. a začátkem 20. století sloužili Gurkhové v britské armádě, také v Barmě, Afghánistánu, na severní hranici Indie, na Maltě, Kypru, v Malajsku. Gurkhové bojovali proti Němcům a Italům v Sýrii, v severní Africe a Řecku a proti Japoncům v Singapuru a v džunglích Barmy. Stejně jako v soudobé britské armádě patří i v Indii gurkhské jednotky k elitním. Gurkhové se v britské armádě zúčastnili například bojů o Falklandské ostrovy, působili jako předvoj spojeneckých jednotek při obsazování Kosova a bojovali proti Talibanu v Afghánistánu. Stále jsou pro svou genetickou předurčenost vyhledávanými profesionály, jejichž kvality jsou ve zvláště obtížných klimatických podmínkách nepřekonatelné.


Nože Kukri jsou neodmyslitelně a osudově spojeny s nepálskými Gurkhy. Každý Gurkha přijímá rituálně Kukri v čase uznání své dospělosti. Nůž ho pak provází na cestách životem až do jeho smrti.Kukri se stal oficiální součástí výzbroje Gurkhů v britské koloniální armádě předpisem z roku 1837, od té doby jí zůstal až po naše dny.


Nože Kukri jsou naprosto unikátní svým tvarem i vlastnostmi. Nože u kterých není primární vzhled, ale účelnost. Tvar je vypracován tak, aby šlo noži řezat, dopředu posunuté těžiště a velká hmotnost usnadňuje sekání a zlepšuje ovladatelnost. Dnes existují v nesčetných variantách, používají se k rozličným účelům a jsou neodmyslitelnou součástí každodenního života takřka každého Nepálce. Podle tradice používají gurkhští vojáci tyto nože nejen v boji, ale i v každodenním životě. Jsou používány v nepálské armádě a policii. Pochází z Dharanu, města na východě Nepálu. Čepel je vyrobena z kvalitní uhlíkové oceli a k výrobě pouzdra je užita buvolí kůže. Rukojeť je obvykle z buvolího rohu nebo dřeva indické růže. Na světě neexistuje jiná dodnes bojově užívaná zbraň, jejíž historie sahá do minulosti vzdálené dvanáct století a která by svou bohatou magickou a mystickou symbolikou vypovídala tolik o duchovní a etnické tradici jejích původních uživatelů. Gurkhovi každý detail jeho nože připomíná tisíciletou moudrost předků.


Uchopíme-li s citem do dlaně levé ruky hřbetní část kožené pochvy z černého buvola a pravou rukou sevřeme pevně rukojeť Kukri ze dřeva indické růže či z rohoviny a obnažíme ji lehkým tahem, umožňujícím zakřivené čepeli její přirozený pohyb, dospějeme k podobnému zážitku, jaký se dostaví při četbě posvátných Upanišad. Kukri zůstal po celá tisíciletí až dodnes nástrojem a zbraní, jíž se jen tak nic nevyrovná. Neobyčejná úderná ostrá čepel klasické délky 30 až 50 cm dovoluje člověku klestit cestu dřevnatým a travnatým porostem, sklízet třtinu, připravovat palivo na oheň, porážet zvířata, porcovat maso a zeleninu či ovoce, bránit se proti šelmám a bojovat, bránit se i útočit. Původní a nejproslulejší nože typu Kukri se zhotovují v Nepálu. S jejich napodobeninami se lze setkat také v Indii, Pákistánu, Tibetu a severozápadní Číně, v Hong-Kongu, v Indonésii a jinde.


Věk nejstarších dochovaných Kukri uložených v Nepálském národním muzeu v Káthmandu je odhadován na 500 let. Zhmotnělé výsledky jejich duchovní tradice a zručnosti mají ryze individuální charakter a do každého nože, který je originál, je přeneseno něco z učebního potenciálu tvůrce.


Nože jsou do dnes jsou vyráběny v nepálské kovárně podle tradičních postupů. Jeho tradiční manufaktura je umístěna ve východním Nepálu. Rys, na který se značně dbá je ten, že nože jsou vyráběny podle starých tradičních postupů a během procesu výroby nepřijdou do styku s žádným strojem. To je také důvodem, že uvedené parametry, hmotnost, velikost jsou orientační a běžně se o centimetr od sebe liší. Pro každý exemplář je přímo vyrobena i pochva, která na něj díky tomu přesně pasuje. Manipulace s nožem je velmi přirozená a intuitivní. Při klestění porostu oceníte optimální rozložení hmotnosti i tvar čepele nože. Porcování syrového masa sekem i řezem je překvapivě rychlé a elegantní. Stejně bezproblémové je i zpracování zeleniny. Ostří se zdá s ohledem na konstrukční obrus nezničitelné i při nešetrném zacházení. Na úpravu hotového jídla se přídavný nožík z příslušenství docela osvědčil (vzhledem na omezenou velikost jsme jej ze začátku podceňovali). Nošení nože na opasku u levého boku je příjemné a nůž i přes svou velikost kupodivu vůbec nepřekáží (dokonce máte-li delší košili nebo vestu, není téměř vidět). Pozor - nůž je velmi ostrý a při prvním seznamování buďte náležitě opatrní.
URL : https://www.valka.cz/NPL-Kukri-t90713#339295 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tento Kukri je oficiální součástí výzbroje elitních jednotek Gurkhů v britské koloniální armádě od roku 1837 a zůstal jím až dodnes. Je také jedním z nejběžnějších a nejpopulárnějších nožů mezi nepálskými gurkhskými bojovníky a patří do jejich nezbytné výbavy.


Čepel je vyrobena z kvalitní uhlíkové oceli dlouhé kolem 10" (270 mm) s kaleným ostřím a nekaleným - houževnatým hřbetem.
Rukojeť je z buvolí rohoviny a měří 5" (140 mm).
Dodává se s pochvou z buvolí kůže.
Hmotnost: kolem 700 g.
Délka celého nože: 390 mm.


K noži jsou dodávány 2 malé nožíky Kukri, skryté v pochvě. Jeden je bez ostří a slouží jako ocílka k broušení a druhý je určen pro stahování kůže.
NPL - Kukri - Kukri BRITISH SERVICE

Kukri BRITISH SERVICE
URL : https://www.valka.cz/NPL-Kukri-t90713#339312 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Další článek na toto téma zde - Gurkhové I.


a zde - Gurkhové II.
URL : https://www.valka.cz/NPL-Kukri-t90713#339340 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zásadním problémem je že na fotce NENÍ britský armádní Kukri, ale cosi co za něj vydává jedna nejmenovaná firma dovážející tyto nože z Nepálu do ČR. Z popisu této firmy je také část textu (tato : "Na konci 19. a začátkem 20. století sloužili Gurkhové v britské armádě také v Barmě, Afghánistánu, na severní hranici Indie, na Maltě, Kypru, v Malajsku. Bojovali proti Němcům a Italům v severní Africe a Řecku a proti Japoncům v Singapuru a v džunglích Barmy. Gurkhové se zúčastnili také například bojů o Falklandské ostrovy, působili jako předvoj spojeneckých jednotek při obsazování Kosova a bojovali proti Talibanu v Afghánistánu" nebo tato : "Kukri je oficiální součástí výzbroje elitních jednotek Gurkhů v britské koloniální armádě od roku 1837 a zůstal jím až dodnes. "Čepel je vyrobena z kvalitní uhlíkové oceli a k výrobě pouzdra je užita nejčastěji buvolí kůže. Rukojeť je obvykle z buvolího rohu nebo také dřeva indické růže") Těch až nápadně podobných vět je nějak hodně a jsou zřetelně v rozporu s autorským zákonem. Na fotce která je rovněž ze servru této firmy navíc není britský armádní nůž. Kdyby si autor dal práci a řetl pořádně, narazil by v popisu na věty : "Kde hovoříme o modelu, myslíme tím typovou variantu nože (nikoliv napodobeninu). Každý z nabízených výrobků je originálem a reprezentuje buďto určitou oblast v Nepálu - pro kterou je charakteristickým, nebo určitou sféru použití, která jeho název proslavila" nejde tedy o britský armádní kukri, ale o věc která je výrobcem takto pojmenována. A kdyby si autor prohlédl i fotku kterou laskavý dovozce vložil viděl by tam Gurkhu s jeho britským armádním kukri, pouhým pohledem by zjistil že britská armádní verze se zásadně liší tvarem hřbětu který je mnohem více obloukový, zatímco nůž na snímku má tvar lomený. To že nejsou uvedeny zdroje a v technickém popisu se autor nechá unášet posvátností upanišád (třeba můj policejní kukri v pochvě docela drží a armádní rovněž, což je správně, protože zbraň není nijak jinak zajištěna) je už věcí okrajovou.
Pokud jde o britské armádní kukri nepocházely jen z Nepálu, ale malé množství bylo vyrobeno i u firmy Wilkinson Sword. Pokud jde o kukri Mk.1 byl vyráběn mezi lety 1903 - 1915. na hřbetě mají obvykle přejímací značky a výroba (alespoň na konci daného období) běžela v Indii, například v Rawalpindi u řady místních firem. Rukojeť je specifická, dřevěná se zapuštěnou maticí (pochází z pušky) a pochva vypadá rovněž značně odlišně, například kování na konci není špičaté (protože ta špička značně vadí když si s nožem u pasu sednete). Je i jinak upevněna a celkově se té na fotce moc nepodobá.
Takže pokud bych chtěl psát o nějaké armádní zbrani, asi není vhodným zdrojem sever dovozce suvenýrů.
Příspěvek přesunu do diskuzní části, kam svým obsahem patří.
zdroj : http://www.namaste.cz/general-txt.php?page=intro
forums.swordforum.com
URL : https://www.valka.cz/NPL-Kukri-t90713#339358 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

A jéje, já myslel, že jsem objevil Ameriku a zatím jsem jen přidělal někomu práci. Za to se tedy omlouvám. Já jsem samozřejmě všemu, co je zde psáno věřil. To že to vlastně není armádní nůž je pro mě zklamáním, neboť jsem si ho sám málem z tohoto důvodu pořídil. Článek na Válku jsem umístil v této dobré víře. Pochopil jsem však, že budu muset poněkud více studovat získané informace, než je budu moci prezentovat. Embarassed
URL : https://www.valka.cz/NPL-Kukri-t90713#339515 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nad tím se netrap, já tu firmu znám už leta, jejich nože jsou solidní, ale nejde o armádní (a asi ani policejní) zbraně. Mám od nich několik kousků a nemohu si stěžovat Smile . Ale pokud si budeš vybírat, neber jejich označení a kup si to co ti délkou a vahou vyhovuje. Jedním z problémů je právě špice na pochvě, pokud máš nůž na opasku a sedneš si někde venku, nebo přiklekneš, vělmi pravděpodobně tě ta špička poučí že takhle to asi nebylo Smile . Pokud máš možnost je lepší si nůž vybrat osobně, někdy se pochvy nechová tak jak popisuješ a nůž jde ven docela těžce. Mně se víc osvědčily modely s rukojetí z rohoviny, protože drřevo se občas odštípne a pak je hodně nepříjemný ten plech co ukončuje rukojeť (zranění v dlani se hojí blbě Smile mám to vyzkoušené), ale zase dřevo tolik neklouže v ruce když se potíš. Jinak opravdu s ním jde krájet chleba i porazit slabší strom (zkoušel jsem to s "nepal police" a bez problémů) pokud počítáš s prosekáváním džungle, ber spíš těžší, ale pro běžné použití se mi lehčí verze zdají lepší (používám nejvíc nepal army kukri). Jinak materiál se dost liší, některé postupně začínají reznout, ale to je spíš o údržbě, jiné ve stejných podmínkách drží bez stopy rzi.
URL : https://www.valka.cz/NPL-Kukri-t90713#339517 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - Rad :

Další článek na toto téma zde - Gurkhové I.


a zde - Gurkhové II.



Jj, hezké články, zase mě nadchnuly. Laughing
URL : https://www.valka.cz/NPL-Kukri-t90713#339553 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To Bitaxe: Ten Nepal Army se mi také líbil. Zajdu se do toho krámu ještě podívat.
S tou pochvou mě to nenapadlo. Je pravda, že ta špička je nepraktická. Původně jsem chtěl nůž nosit jen na baťohu a používat ho pouze pro extrémní situaci, takže jsem o tom takto nepřemýšlel. U pasu už jeden pevný nůž mám. Prosekávat se s ním určitě nikde nebudu, je to spíš srdeční záležitost.
URL : https://www.valka.cz/NPL-Kukri-t90713#339559 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Já se o kukri zajímám už leta, takže když jsem si je pak v Ahglii měl možnost prohlédnout a některé i vyzkoušet, docela mi utkvěly v paměti. Proto jsem na stránkách té firmy neměl problém poznat že nejde o "originál" nebo repliku, ale o volnou práci na téma armádní britský kukri. Jinak je to opravdu skvělý nůž a docela se vyplatí, osobně sice pro normální nošení dávám přednost zavíracímu noži, nebo finskému Puuko, ale do přírody je kukri prostě skvělý. Navíc pokud ho máš v ruce asi by si každý rozmyslel si s tebou něco začít, vypadá opravdu impozantně, narazil jsem i na moderní verze s matovým ostřím a plasty na pochvě a rukojeti, ale ještě jsem se nějak nepřesvědčil ke koupi. Holt jsem staromilec Smile .
URL : https://www.valka.cz/NPL-Kukri-t90713#339565 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tak jsem se byl podívat na ty Kukri. Nejprve jsem mluvil s prodavačkou, potom s vedoucím a nakonec přímo s Nepálcem, který tam byl zrovna na návštěvě. Díky jazykové barieře jsme sice moc nepokecali, ale všichni mě ujišťovali, že tyto nože jsou opravdu originální Kukri, vyráběné tradičním způsobem přesně podle tradičních postupů a že se skutečně jedná o nůž, který používali Khurští vojáci v anglické armádě. Tak nevím, jestli mě nelakovali.
Možná, že nože které tito vojáci používají dnes jsou jiné než ty, co byly požívány za války a dříve. Já osobně jsem se nikdy s žádným Khurkou nesetkal, takže nemohu posoudit jak ty nože dnes opravdu vypadají.
Ještě tam mají model Kukri World War II, tedy model používaný vojáky za 2. světové války. Prý vojáci za války používali oba tyto nože současně a mohli si vybrat, jaký si zrovna vezmou. Nevím zda byla v anglické armádě taková demokracie, aby si voják mohl do boje vzít nůž, který chce. Na to musel být určitě nějaký předpis. Také jsem jim možná špatně rozuměl.
To je vše, co jsem se nově dozvěděl.
URL : https://www.valka.cz/NPL-Kukri-t90713#342676 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Koukni se na link v mém prvním příspěvku, jsou tam originální kukri seřazené podle vzorů zavedených v armádě. No a pokud je v armádě zaveden "vzor" musí mu dotyčná věc odpovídat, nemůže to tedy být "cosi" co vyková kovář na přání zákazníka. Britské vzory mají zcela jinak dělanou rukojeť, (dva příčné nýty) původní tvar je zcela jiný, s oblou křivkou hřbetu a rukojeť původně nemá kovové ukončení, ale zapuštěnou matici. Výroba běžela v Indii, nikoli v Nepálu a menší množství bylo vyrobeno v Anglii i firmy Wilkinson Sword (později dělala žiletky). Nevím jestli si gurkhský voják mohl vzít svůj vlastní nůž, ale pochybuju, ono by to znamenalo starat se o dva, vlastní a vyfasovaný, ale nevylučuji to.
Tvrzení majitele případně dalších bych moc nebral, rozhodně to nejsou odborníci na vojenské zbraně a navíc zde může být i snaha prodat. Nože které prodávají, jsou rozhodně kované a zřejmě opravdu ručně. Jestli podle tradičních postupů nevím, ale i ty "tradiční" postupy se dost měnily a pokud vím v době nedávné se tyhle nože kovaly z per od náklaďáků, je to prostě kvalitní materiál, dostupný a zřejmě lepší než to co dokáží udělat místní kováři z místního železa. On tradiční postup je věc dost nejistá, může tím být myšleno to že se použije místní ruda a z ní vyrobené železo, které se následně uhlíkuje a ková s použitím třeba jačího trusu sušeného na jižním svahu Smile a nebo prostě to že kovář ručně a podle místního zvyku vyková věc která se v místě používá. Obojí bude pravda.
Když jsi tam byl, vybral sis nějaký který by ti "sednul" ? to je důležitější než to jak moc se přiblíží armádnímu vzoru Smile
URL : https://www.valka.cz/NPL-Kukri-t90713#342770 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dva kukri - možno si si dal odpoveď sám.
Je celkom dobre možné, že záležalo na tom, kde a ako mal gurka kukri používať - v "mierovej dobe" nosil predpisový služobný, do boja vlastný, ktorý mu lepšie sedel do ruky.
A "tradičný spôsob výroby" môže tiež znamenať "vyrobené z najlepšieho materiálu, aký kováč poznal/zohnal".
URL : https://www.valka.cz/NPL-Kukri-t90713#342998 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tradiční způsob výrobymůže znamenat cokoli a nic. Může se to lišit i vesnice od vesnice. A poukud jde o dva kukri, na fotkách jsou dost často zobrazeni gurkhští vojáci s tasenými kukri, ty jsou ale stejné, takže to že by si ho přinesli moc nehrozí. A po pravdě, i kdyby si pořídil svůj, stejně by se tím nestal armádním kukri, je to stejné jako kdyby si důstojník místo předpisové pistole vzal soukromou, nestane se z ní tím pistole s armádním označením, no a o to právě jde, armádní kukri je ten který zavedla armáda a odpovídá tedy jejímu vzoru, pokud by někdo použil (což není moc pravděpodobné) nepředpisový je to pořád nepředpisový. Takže shrnuto pro ty méně chápavé, to co prodává firma Namaste NEODPOVÍDÁ armádnímu vzoru, nejde tedy ani o armádní kukri, ani o jeho repliku, použit je pouze název, což je spíše prodejní trik.
URL : https://www.valka.cz/NPL-Kukri-t90713#343002 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Abych řekl pravdu, tak jsem si zatím žádný nevybral. V prodejně vlastně ani nebyl moc prostor, pořádně si je vyzkoušet. Stále u mě někdo byl. Na těch 2-3 modelech, co jsem měl v ruce, mě vždy něco vadilo a nějak jsem se nemohl rozhodnout. Ještě se tam jednou zastavím.


Jinak máš pravdu, že ty nože z tvého odkazu jsou jiné, než nože firmy Namaste. Very Happy
URL : https://www.valka.cz/NPL-Kukri-t90713#343209 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Právě že ty v odkazu jsou armádní i s místem výroby a přejímací značkou. Tvarově jsou úplně jiné, To co Namaste prodává jsou slušné nože, ale nikoli armádního modelu. Holt v Rawalpindi je dělali v jiném tvaru Smile
URL : https://www.valka.cz/NPL-Kukri-t90713#343267 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more