21.12.2009 - Americké F-22 se vrátily ze Středního východu

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V polovině prosince roku 2009 se americké stíhací letouny F-22 Raptor vrátily z výcvikové mise na Středním východě. Nasazeno bylo šest strojů F-22 a 150 příslušníků letectva, vše ze stavu 27th Fighter Squadron bázující na Langley AFB, stát Virginia. Letouny se zúčastnily rozsáhlého multinárodnostního cvičení spolu se vzdušnými silami Velké Británie, Francie, Jordánska, Pákistánu a Spojených arabských emirátů. Jednalo se o první diskolaci F-22 do tohoto prostoru. Předchozí "zámořská" nasazení Raptorů se odehrávala výlučně v Pacifiku, kde byly F-22 během výcvikových misí dislokovány na základnách Kadena AFB v Japonsku a Andersen AFB na Marianských ostrovech.


Zdroj:
http://www.acc.af.mil/news/story.asp?id=123183232
URL : https://www.valka.cz/21-12-2009-Americke-F-22-se-vratily-ze-Stredniho-vychodu-t90555#338661 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more