DOTAZ - postup mobilizace v ceskych zemich

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Mam dotaz - existuje nejaky presny postup/klic mobilizace v ceskych zemich, ze ktereho by se dalo odvodit, kdy byl dany vojak odveden? Rozhodujici bylo misto pobytu, rok narozeni?
URL : https://www.valka.cz/DOTAZ-postup-mobilizace-v-ceskych-zemich-t90326#337827 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zdravím pane kolego, kompletní odpověď na tento dotaz/dotazy je v prvním díle vynikající knihy Češi v 1. světové válce, autor Libor Nedorost (Praha r. 2006). Kapitola zabývající se mobilizací, jejím průběhem a postupy je rozsáhlejší ale velmi dobře napsaná.


Jen doplním, že dosažený věk, vzdělání, domovské právo, absolvování základní voj. služby hrálo značnou roli při mobilizaci v roce 1914. Též uplatnění jednoročního práva, vyjmutí a odklady z důvodů pracovního zařazení, důležitosti apod. byly na denním pořádku.


Základem ale bylo domovské právo a věk jedince. Tyto dva atributy pak určovaly zařazení k jednotce c. a k. armády,či zemské obrany a nebo domobrany.


Pro příklad, příslušníci c. a k. pěšího pluku č. 98 byli rekrutováni z doplńovacího okresu č. 98 ve Vysokém Mýtě. Týkalo se to všech lidí žijících v tehdejším okrsku okresního hejtmanství Pardubice, Vysoké Mýto, Litomyšl, Polička, Lanškroun a Žamberk, které bylo dále rozděleno na tzv. dostavovací okresy, např. pro Pardubice to byly dostavovací okresy Přelouč, Holice a Pardubice.
URL : https://www.valka.cz/DOTAZ-postup-mobilizace-v-ceskych-zemich-t90326#337872 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more