10.12.2009 - Závěrečné cvičení 16. kontingentu v Boleticích

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ve dnech 30. listopadu až 11. prosince 2009 příslušníci 16. kontingentu Armády české republiky v silách KFOR absolvovali komplexní polní výcvik a odborně-taktické cvičení ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice.


Závěrečné cvičení, které je vrcholem přípravy kontingentu před nasazením do mise, bylo završeno ukázkovým a kontrolním dnem činnosti jednotek.


Dvoutýdenní intenzivní výcvik měl za cíl komplexně prověřit připravenost kontingentu v reálném denním plánu bojové činnosti při plnění úkolů v mírové operaci. Výcvik byl ve své první části zaměřen na střelbu z ručních a pěchotních zbraní, házení ručních granátů a absolvování přednášek a poučení se specifickým zaměřením před dalším praktickým výcvikem.


V následujícím týdnu probíhalo odborně taktické cvičení, které zahrnovalo výcvik ve zvládání davu (Crowd Riot Control – CRC), kontrolovaní na kontrolně propouštěcích místech (Vehicle Check Point – VCP), procvičení zadržovacích procedur a součinnost s vrtulníkem při plnění úkolů v prostoru. V neposlední řadě tento komplexní výcvik posloužil ke sladění jednotek a kontrole jejich připravenosti na všech velitelských úrovních. Všechny tyto cvičné situace vycházely z reálné činnosti vojáků KFOR při plnění jejich povinností.


Dne 9. prosince 2009 se v rámci odborně-taktického cvičení uskutečnil ukázkový den přípravy příslušníků 16. kontingentu. Pozvání do Boletic přijali generálmajor Hynek Blaško, velitel společných sil AČR, plukovník Jaroslav Kankia, zástupce ředitele Společného operačního centra MO, a podplukovník Jiří Tršo, velitel 153. ženijního praporu. Ukázkám přihlížel také plukovník gšt. Oto Rolenec, velitel 15. ženijní brigády, který zároveň celé cvičení řídil.







http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=15508
URL : https://www.valka.cz/10-12-2009-Zaverecne-cviceni-16-kontingentu-v-Boleticich-t90098#336811 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more