26.11.2009 - Bývalí manažeři skupiny Erste chystají žalobu i ohledně kauzy Gripen

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dva bývalí manažeři rakouské skupiny Erste připravují žalobu k americkému federálnímu soudu i ohledně podezřelých transakcí a dokladů o tocích peněz mimo oficiální platby v kauze Gripen.


Jejich žaloba a následné zkoumání amerických úřadů může přinést obrat do letitého a zatím nepříliš úspěšného vyšetřování zbrojovky BAE Systems, výrobce stíhaček. Dosavadní práce policie ve Švédsku, Velké Británii, ale i Česku končila se stejným verdiktem: uplácelo se, ale důkazy proti konkrétním lidem nemáme. Všechny tři země nicméně čelily podezření, že vedly pouze formální vyšetřování. Naopak Američané již dříve projevovali enormní zájem úplatky prokázat. V řadě zemí totiž proti nabídce gripenů stála nabídka právě zbrojovek USA.


Rakouská Erste už tvrzení svých bývalých zaměstnanců o korupci striktně popřela. Své obchody označuje za přísně legální a bez jakýchkoli úplatků. Erste navíc výroky obou manažerů zlehčuje argumentem, že je společnost propustila a oni se mstí.


Zdroj:
aktualne.centrum.cz
URL : https://www.valka.cz/26-11-2009-Byvali-manazeri-skupiny-Erste-chystaji-zalobu-i-ohledne-kauzy-Gripen-t89680#334705 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more