24.11.2009 - Vyjádření ministra obrany k událostem v Kosovu

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

K mimořádné události u českého kontingentu v Kosovu zaujal místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták následující stanovisko.


Případ postřelení českého vojáka, který se stal v sobotu 21. listopadu 2009 na základně 15. kontingentu AČR v Kosovu, považuji za velmi závažný. Vzhledem k tomu, že se jedná o opakované problémy v tomto kontingentu, považuji za nezbytné řešit situaci v této oblasti komplexně. Generální štáb již učinil příslušné kroky a personální opatření.


V pondělí 23. listopadu odletěla do Kosova vyšetřovací komise k této události vedená zástupcem ředitele Společného operačního centra Ministerstva obrany. Tato komise má za úkol stanovit míru odpovědnosti za uvedenou událost u jednotlivých příslušníků kontingentu, včetně velitelského sboru.


K dnešnímu dni byl dočasně zproštěn výkonu služby pravděpodobný viník incidentu, z jehož zbraně vyšel výstřel. Současně byl až do ukončení šetření odvolán z funkce velitel kontingentu a velením byl pověřen jeho dosavadní zástupce. Případná další personální opatření u odpovědných osob budou následovat na základě výsledků šetření komise a Vojenské policie.


Zraněný voják se podrobil operaci v americké polní nemocnici. Je ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života. Jakmile to jeho pooperační stav dovolí, bude převezen do České republiky.



http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=15425
URL : https://www.valka.cz/24-11-2009-Vyjadreni-ministra-obrany-k-udalostem-v-Kosovu-t89642#334442 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more