Pich-Tůma, Miroslav

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Major Miroslav Pich-Tůma



Pich-Tůma se narodil 30. srpna 1909. Původní profesí byl krejčovský dělník. V Sovětském svazu prošel školením u Augustina Schramma, zavázal se ke spolupráci s NKVD a stal se politickým komisařem v partyzánské jednotce Mistr Jan Hus.


Po skončení druhé světové války se stal poslancem Prozatímního národního shromáždění. Hlavně ovšem pracoval na II. oddělení Zemského odboru bezpečnosti (ZOB II), a to v referátu, který byl zacílen na národně socialistickou stranu a její činitele. Ve funkci se osvědčil a na konci roku 1948 se stal vedoucím 2. oddělení II. sektoru (politické zpravodajství) ve skupině BAa na Ministerstvu vnitra.


Pich-Tůma hojně využíval násilných postupů během vyšetřování a v několika případech se dokonce dopustil trestného činu vraždy. V roce 1951 byl zatčen a v roce 1953 spolu s několiak dalšími funkcionáři bezpečnostních složek odsouzen. Za vraždu a sabotáž dostal 15 let. Byl ovšem amnestován a omilostněn prezidentem republiky, takže z vězení byl podmínečně propuštěn. Do vazby se dostal opět v letech 1968-1969. V tomto roce byl uznán vinným z vraždy. jeho případ byl opět otevřen v roce 1990, avšak Pich-Tůma spáchal sebevraždu.




Zdroje:
DVOŘÁKOVÁ, Jiřina: Státní bezpečnost v letech 1945-1953 (Organizační vývoj zpravodajských a státně bezpečnostních složek), Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, Praha 2007.
KAPLAN, Karel: StB o sobě - výpověď vyšetřovatele Bohumila Doubka, ÚDV, Praha 2002.
Historická penologie 5/2004.
URL : https://www.valka.cz/Pich-Tuma-Miroslav-t89479#333803 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more