Vyznamenání: Čestné číše a poháry

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Čestné číše a poháry


Starobylá Japonská společnost zná mimo klasických řádů a vyznamenání i tak zvanou "ČESTNOU ČÍŠI" případně čestný pohár či misku. Jde o záležitost, která má své opodstatnění neb, tato tradice je starodávná a ctěná do dnešních dnů.

Řada vyznamenání, prostých dekorací a řádu je doplněna o toto zvláštní vyznamenání, které se nenosí viditelně na oděvu, ale které je určeno k viditelnému uložení v domě vyznamenané osoby Tyto čestné dary byly úzce propojeny se záslužnými dekoracemi a v dnešní době mají své nezastupitelné místo i v řádové hierarchii.

Hovoříme o nevelkých číškách, které jsou podobné obřadním miskám na pití saké (japonské rýžové víno).

Tyto obřadní misky jsou zdobené květem chryzantémy nebo květy a listy paulovnie. Tyto čestné poháry, misky, se uděluji v případě, že dotyčný vykonal hrdinský čin, ale nemohl být dekorován řádem či vyznamenáním. Dále v případě, že voják byl vyznamenán posmrtně, rodina obdržela i tuto četnou misku, která se ukládala v domě vojáka, nebo v domě jeho rodiny na čestném a viditelném místě, mezi osobními řády a dekoracemi, tak jak tomu tradice v Japonsku přikazovala.

V souladu se starými pravidly tyto zlaté či stříbrné číšky-pohárky se mohly udělit zároveň s dekoracemi za statečnost či za zásluhy, ale také zcela samostatně. V tomto případě lidem, kteří měli osobní zásluhu na splnění úkolů, na podpoře vojáků, námořníků či pilotů.

Nařízením z roku 1939 bylo možno udělit tyto čestné misky vyrobené i z lakovaného dřeva. V tomto případě byla číše určena k ocenění vojáka, který vykonal čin statečnosti, ale zatím nemohl obdržet vyznamenání či řád za statečnost. Byl to tedy jistý předstupeň před udělením např. řádu Zlatého Luňáka.

V současné době rozeznáváme pět stupňů vyznamenání v případě, že jde o stříbrné čestné číše. Pokud jde o čestné číše vyrobené ze lakovaného dřeva, Japonci znají celkem sedm stupňů tohoto zajímavého vyznamenání. Stříbrné číšky se udělují se znakem (erbem) chryzantémy jsou spojeny více s udělováním řádů. Stříbrné číšky s květy paulovnie jsou spojeny s udělováním vyznamenání Za zásluhy a výtečnou službu.

I udělování čestných číší má svoji složitou hierarchii. Podle společenského postavení, dekorované osoby lze udělit jednu čestnou číši, ale je možno také udělit celý soubor několika číši a to různých velikostí.

Stříbrné číše, které nesou císařský erb (chryzantému) mají na dně poháru mají na dně, ve svém středu opět reliéfní zobrazení chryzantémy, mnohdy upravené smaltováním.

Stříbrné číše, s erbem, který je tvořený listy a květy paulovnie jsou opět tvořeny klasickým pojetím, tak jak jej známe z řádů, tedy na stříbrných listech paulovnie jsou květy v pořadí pět-sedm-pět kvítků paulovnie. Na vnitřním okraji číše je další zdobný ornament. Tento ornament je rytý a zlacený.

Dřevěné číše jsou v japonské společnosti považovány za vysoké ocenění. Jde o specielní černé lakování, která dále pro vnitřní zdobení pohárů používá červené, opět pro japonsko typické lakování. Opět zde nacházíme symboly chryzantémy či paulovnie. Pokud byl občan Japonska poctěn tímto vyznamenáním ve své vyšší formě, tedy celým souborem, byl součástí tohoto souboru zdobený stoleček, na kterém jsou tyto misky postaveny. Podstavec, stoleček je opět černě lakovaný a zdobený květem chryzantémy či paulovnie.

Stříbrnými číšemi byli např. odměněni japonští sportovci, kteří se vrátili z Olympijských her se zlatými medailemi. Čestné číše se uděluji i za význačné projekty v oblasti ekonomiky kultury, stavitelství, za projekty železnic, v oblasti kultury a podobně. Mezi sběrateli se tyto dekorace nedostávají lehce, neb klasická Japonská rodina tyto důkazy ocenění pietně uchovává.

Poznámka:
Tyto Čestné číše není možno zaměňovat za obyčejné obřadní misky, určené k pití čaje či saké, které se objevují na stránkách aukra.

Literatura:
O. N. Rozanov: Japonská historie ve vyznamenáních
Vyznamenání: Čestné číše a poháry - Miska jako vyznamenání : Soubor dřevěných misek s květy chryzantémi a květy  pavlovnie

Miska jako vyznamenání : Soubor dřevěných misek s květy chryzantémi a květy pavlovnie
Vyznamenání: Čestné číše a poháry - Vzácné a ceněné stříbrné misky , jako vysoké japonské  vyznamenání .

Vzácné a ceněné stříbrné misky , jako vysoké japonské vyznamenání .
URL : https://www.valka.cz/Vyznamenani-Cestne-cise-a-pohary-t89124#332039 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more