16.10.2009 - Americký pilot F-16 je nezvěstný po srážce letadel ve střední výšce

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

16.10.2009 08:59 - Tisková agentura Reuters, reportáž od Pascala Fletchera


Americká Pobřežní stráž, Vojenské námořnictvo a Vojenské letectvo hledají nezvěstného pilota letounu F-16, který se srazil s dalším letounem F-16 během nočního výcviku v Jižní Karolíně nad mořem nedaleko od břehu.


"Druhý letoun F-16 bezpečně přistál", uvedla tisková mluvčí amerického letectva.


"Minulou noc, přibližně ve 20:30 se střetly dva letouny F-16 ve střední výšce nad Atlantikem ... Bohužel, nemáme žádné zprávy o jednom z pilotů", řekla agentuře Reuters.


Ke srážce došlo asi 40 mil od Folly Beach, blízko Charlestonu.


Vojenské letectvo a Pobřežní stráž uvedli, že pohřešovaný pilotem je kapitán Nicholas Giglio z 20. stíhacího křídla letecké základny Shaw v Jižní Karolíně.
URL : https://www.valka.cz/16-10-2009-Americky-pilot-F-16-je-nezvestny-po-srazce-letadel-ve-stredni-vysce-t88542#328981 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Další informace:


Ke kolizi obou letadel došlo při běžném nočním výcviku.


Pilotem, který po kolizi dvou F-16 dokončil s poškozeným letounem manévr a následně bezpečně přistál na letecké základně v Charlestonu, stát Jižní Karolína, byl kapitán Lee Bryant.


"Pobřežní stráž našla nějaké trosky v oceánu, které jsou možná z havarovaného letounu F-16", řekl Robert Sexton, šéf veřejných záležitostí letecké základny Shaw v Sumteru, stát Jižní Karolína.


V hledání nezvěstného pilota druhé F-16 se stále pokračuje. Vlastní hledání ztěžuje špatné počasí a viditelnost, v místě leteckého neštěstí jsou mlhy. Rychlost větru překračuje 40 km/h.


"Lidé z Pobřežní stráže i Vojenského námořnictva odvádějí neuvěřitelnou práci během hledání a záchranné mise", uvedl dále v telefonickém interview Robert Sexton.


Oficiální místa dále uvedla, že na moři byla objevena olejová skvrna a trosky, není ale doposud prokázáno, jestli pochází z pohřešovaného Gigliova letounu.


"Pobřežní stráž strávila více než dva dny hledání pilota v mořských vodách.", řekl kapitán Michael McAllister, velitel pátrání ze starny Pobřežní stráže. Dále popsal úsilí o záchranu pilota jako velmi vyčerpávající.
"Jestli se kapitán Giglio katapultoval před pádem letadla do moře, jsem si jistý, že bychom jej určitě našli", dodal McAllister.


Plukovník amerického letectva Joe Guastella v sobotu řekl, že vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že spodní část jiného proudového letadla udeřilo shora do Gigliovy stíhačky a prorazilo kryt pilotovy kabiny.


Teplota vody o oblasti srážky byla cca 75°F (to je skoro 24°C) a v takových podmínkách by měla vetšina lidí přežít alespoň než 24 hodin. "Giglio byl dobře vycvičení voják, v dobré psychické i fyzické kondici s vůlí žít, takže očekávám, že by měl přežít více než 24 hodin", dodal Guastella.


"Pohřešovaný pilot, kapitán Nicholas Giglio, byl stíhačem 18 měsíců a byl z 77. stíhací letky, která cvičila k naplánované misi v Iráku začátkem příštího roku",dále uvedl plukovník Guastella.


Giglio pocházel z New Jersey, bylo mu 32 let pilot zanechal po sobě manželku, malou dcerku a navíc měli další dítě na cestě.

Zdroj informace:
FoxNews - http://www.foxnews.com/story/0,2933,568340,00.html
FoxNews - www.foxnews.com

16.10.2009 - Americký pilot F-16 je nezvěstný po srážce letadel ve střední výšce - Mapka obleasti, kde došlo k letecké katastrofě

Mapka obleasti, kde došlo k letecké katastrofě
16.10.2009 - Americký pilot F-16 je nezvěstný po srážce letadel ve střední výšce - Námořník Zachary Evans z Pobřežní stráže dalekohledem prohledává mořskou hladinu při hledání kapitána Nicholase Giglia

Námořník Zachary Evans z Pobřežní stráže dalekohledem prohledává mořskou hladinu při hledání kapitána Nicholase Giglia
URL : https://www.valka.cz/16-10-2009-Americky-pilot-F-16-je-nezvestny-po-srazce-letadel-ve-stredni-vysce-t88542#329161 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more