Potrebujem poradit s jednym konfliktom

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pred par rokmi som pozeral jeden dokument na STV alebo CT v ktorom sa hovorilo, že asi v roku 1995/96? nejaký výskumnici vystrelily raketu a ruska armada si myslela že ide o americky atomový utok lebo v tej oblasti bola prave americka atomova ponorka. Svet bol vtedy vraj dve minúty pred atomovou vojnou. Nevie niekdo o tomto incidente viac info alebo nema niekdo ten dokument?
URL : https://www.valka.cz/Potrebujem-poradit-s-jednym-konfliktom-t87562#324707 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pravděpodobně půjde o událost z 25.1.1995 kdy z vojenské základny Andøya v severním Norsku byla vypuštěna výzkumná raketa, která měla za úkol shromažďovat informace o polární záři (někdy se píše o mapování Arktidy).


Dále je to čistá imaginace západních novinářů, brát s rezervou:
Rusko bylo o tomto dopředu informováno, ale informace se nedostala do správných rukou. Rusové raketu zachytili na radaru a mylně ji vyhodnotili jako jadernou střelu odpálenou z americké ponorky. Jaderné vojsko bylo uvedeno do bojové pohotovosti. Armáda okamžitě kontaktovala prezidenta Borise Jelcina se zprávou o jaderném útoku na zemi, který poprvé ve své funkci sahá po kufříku s kódy k vypuštění (odjištění) jaderného arzenálu. Jelcin (jak jinak opilý) váhá s vydáním rozkazu (několik minut), který by rozpoutal jadernou válku. Díky této prodlevě se ze snímku radaru podařilo blíže upřesnit směr letu rakety, která míří nad moře a ne na Rusko. Jaderná hrozba je zažehnána.


Na internetu se dá dohledat více informací (i když spíše těch "senzačních")
www.airliners.net
www.bukisa.com
URL : https://www.valka.cz/Potrebujem-poradit-s-jednym-konfliktom-t87562#324710 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more