28.08.2009 - Ministr obrany a místopředseda vlády v Afganistánu

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták se štábem České televize, který připravuje pořad Otázky Václava Moravce, navštívil ve čtvrtek 27. srpna 2009 předsunutou základnu kontingentu speciálních sil v horách provincie Uruzgán.


Speciální síly zde plní širokou škálu úkolů: Poskytují civilnímu obyvatelstvu lékařskou pomoc na úrovni, která by jinak byla zcela nedostupná. „Ošetřujeme i poranění dětí, která jsou způsobena zvířaty či technikou,“ uvedl lékař kontingentu. Příslušníci kontingentu se pravidelně scházejí s místními radami starších (tzv. šúrami), které informují české vojáky o bezpečnostní situaci a o svých potřebách. Obvyklou žádostí je např. pomoc při budování zdrojů vody.


Cílem nasazení speciálních sil je zmenšit území, kde má Tálibán vliv a vytlačovat skupiny ozbrojenců do periferních oblastí. Úderné akce, se kterými si široká veřejnost speciální síly obvykle spojuje, jsou jen jedním z prostředků, které jsou pro dosažení cíle používány. „Vede se válka o srdce obyčejných Afghánců, kteří mají dost válčení a chtějí normálně žít,“ uvedl velitel kontingentu speciálních sil ve svém brífinku. „Mělo by dojít k tomu, aby se místní lidé sami obrátili proti bojovníkům a tím je zbavili zázemí, které je nutné pro jejich činnost,“ dodal.


Jednou z činností tálibánských bojovníků je i sklízení opia, které je používáno pro výrobu heroinu. Podle Národní protidrogové centrály je 95 procent evropského a 100 procent českého trhu s heroinem zásobováno drogou afghánského původu. Peníze získané obchodem s drogami jsou následně používány pro nákup zbraní, kterými opoziční ozbrojené skupiny včetně Tálibánu bojujií proti mezinárodním silám i afghánské vládě.


Na základně u kandahárského letiště se ministr obrany Martin Barták sešel s velitelem regionálního velitelství Jih mise ISAF nizozemským generálem Martem de Kruifem. Ten ho informoval, že bezpečnostní situace v jeho prostoru zůstává vážná a že prezidentské volby, které proběhly 20. srpna tohoto roku, byly provázeny útoky opozičních sil.


Ministra obrany doprovází štáb ČT v čele s moderátorem Václavem Moravcem. V neděli 30.8.2009 se publicistického pořadu Otázky Václava Moravce přímo z afghánského Kábulu zúčastní ministr obrany Martin Barták a další hosté.




http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=14803
URL : https://www.valka.cz/28-08-2009-Ministr-obrany-a-mistopredseda-vlady-v-Afganistanu-t87530#324541 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more