24.08.2009 - Ministr obrany popřál stoletému odbojáři

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V pondělí 24. srpna 2009 poblahopřál místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták k významnému jubileu – 100. narozeninám Jaroslavu Douckovi.


Jaroslav Doucek, bývalý politický vězeň, který v současnosti pobývá na oddělení sociální péče v Ústřední vojenské nemocnici Praha, oslaví v úterý 25. srpna 2009 své sté narozeniny.


Rodák z Chrudimi, jenž pochází z devíti dětí a který během svého dlouhého života prožil mnoho dobrého i zlého, se stále těší, na svůj věk, výbornému fyzickému i psychickému zdraví. Jako vyučený elektrikář se postupně vypracoval až na ředitele pobočky Křižíkových závodů. Jenže to už se blížila válka.


Jaroslav Doucek byl poprvé uvězněn v roce 1939, prošel pěti koncentračními tábory. Mezi jinými i Terezínem a Buchenwaldem. V roce 1944 vyslechl svůj rozsudek smrti za protiněmeckou činnost, ale podařilo se mu utéci během tzv. pochodu smrti.


Po válce žil za Prahou v domku se zahradou se svou manželkou a synem, který je nyní jeho jediným žijícím příbuzným. Po smrti manželky se dnešní stoletý jubilant přestěhoval do Domova pro válečné veterány při ÚVN Praha.


K významnému jubileu přišli Jaroslavu Douckovi popřát mimo jiné hlavně pevné zdraví místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták, ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze plukovník Štefan Brunclík, předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková a mnozí další gratulanti.


„Měl jsem z té oslavy trochu trému, aby dobře dopadla a abych neudělal ostudu,“ prozradil nakonec šťastný oslavenec, který podle nemocničního personálu zůstává velmi skromným a příjemným člověkem s optimistickým pohledem na život a se zájmem o okolní dění.




http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=14781
URL : https://www.valka.cz/24-08-2009-Ministr-obrany-popral-stoletemu-odbojari-t87424#324127 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more