24.08.2009 - William Calley se omluvil za masakr ve vesnici My Lai

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Bývalý voják americké armády William Calley se veřejně omluvil za masakr ve vietnamské vesnici My Lai, kde v březnu 1968 američtí vojáci postříleli stovky civilistů. Případ se stal jedním z klíčových momentů války ve Vietnamu a znamenal definitivní odklon americké veřejnosti od podpory této války. Calley uvedl, že pouze plnil rozkazy svého velitele v obavě, že vesnice může být obsazena vojáky Vietcongu a že si cenil života svých kamarádů a kolegů ve zbrani víc, než života nepřítele. Zatimco jeho velitel byl zproštěn viny, byl Calley odsouzen za 22 vražd na doživotí, později byl z vězení propuštěn. Calley byl obětním beránkem, který byl odsouzen za chybu vyššího velení americké armády.


Calley ve své výpovědi nepotvrdil verzi, že by americký vrtulník měl hrozit střelbou do vlastních vojáků, pokud útok na civilisty nezastaví.


Zástupci vietnamské strany uvedli, že omlouva samozřejmě nemůže odčinit to, co se stalo, ale že je lepší omluva nyní, pozdě, než nikdy. Přesto by to měli byt Calleyho nadřízení, kteří by se také měli za masakr omluvit.


Zdroj : www.military.com
URL : https://www.valka.cz/24-08-2009-William-Calley-se-omluvil-za-masakr-ve-vesnici-My-Lai-t87384#324015 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more