Vazni v 2. ukrajinskom fronte

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobry den, obraciam sa na Vas s otazkou na ktoru nejako neviem najst presnu odpoved.


Ide o otazku :


Prečo väčšinu vojakov a dôstojníkov 2. ukrajinskeho frontu maršala Malinovskeho tvorili kriminálnici väzni, asocialne zivly prepustení z väzenia a taborov a príslušníci trestnych jednotiek?


Odpovedi ma napada vela, ale vsetko su to len domienky ,budem rad a velmi vdacny ak mi poradite odpoved, alebo nejaku publikaciu kde by som mohol najst odpoved.


Vopred dakujem
URL : https://www.valka.cz/Vazni-v-2-ukrajinskom-fronte-t87141#322925 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nelze tvrdit, že "většinu" vojáků - důstojníci rozhodně ne - 2. ukrajinského frontu tvořili "vězni a kriminálníci". Pouze jejich množství bylo výrazně vyšší, než např. u 1. ukrajinského frontu. Celé to souviselo se skutečností, že nejpozději od léta 1944 měli Sověti značné problémy s doplňováním armády novými odvedenci, což bylo dáno důsledkem ztrát. Neoficiálně se odhaduje, že z odvodních ročníků 1921-1924 zbyla po válce pouhá TŘI procenta mužů!
Veškeré odvody na tzv. osvobozených územích nebyly schopny pokrýt potřeby frontových uskupení, navíc na západní Ukrajině (Halič) a v Pobaltí odmítali muži rukovat do Rudé armády a skrývali se po lesích. Sovětské velení muselo po "osvobození" těchto oblastí několikanásobně zvýšit množství vojsk NKVD, aby území udržela v klidu - šlo o desítky divizí. Valná část nováčků byla posílána na hlavní operační směry, tedy mezi Karpaty a Baltské moře - 3., 2. a 1. běloruský front, 1. a 4. ukrajinský front. Pobaltské fronty nedostávaly doplňky téměř žádné, proto se v Kuronsku až do jara 1945 nehly z místa. Na 2. a 3. ukrajinský front tak zbyly poslední rezervy, vězni sovětských koncentračních táborů, kterým byla dána možnost "smýt vinu krví". Tím se také uvolňovaly "kádry" NKVD pro nasazení na západní Ukrajině a v Pobaltí. Takže zde zabili dvě mouchy jednou ranou.
URL : https://www.valka.cz/Vazni-v-2-ukrajinskom-fronte-t87141#324827 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more