[22.08.2009] - Králíky - Den sil podpory AČR, Cihelna 2009

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V sobotu 22. srpna 2009 se v Králíkách uskuteční Den sil podpory Armády České republiky CIHELNA 2009.


Jde o tradiční vzpomínkovou akci, kterou připravují síly podpory AČR ve spolupráci s městem Králíky, se společnými silami AČR, Vojenskou policií, Policií ČR, Vězeňskou službou, Hasičským záchranným sborem, Celní správou, Vojenským muzeem Králíky a kluby vojenské historie. Akce je pořádána pod záštitou Rady Pardubického kraje.

Den sil podpory AČR - CIHELNA 2009 je jednou z největších akcí Armády České republiky, která je určená široké veřejnosti. Uskutečňuje se v roce, kdy si připomínáme 65. výročí vylodění spojenců v Normandii.

Den sil podpory AČR zahrnuje:
statické a dynamické ukázky pozemní a letecké techniky české armády (tank T-72 M4 CZ, bojové vozidlo pěchoty - BVP 2, samohybná houfnice - ShKH, raketomet - RM 122 mm vz. 70, Tatra T-815 UDS 214 + UNC, T-815 zásahová, T-810, automobil chemický rozstřikovací ACHR 90, bitevní vrtulník Mi-24V, vrtulník W-3A Sokol a další)
provedení demonstrační jízdy techniky a předvedení jízdních vlastností
ukázky historické techniky (tank T-38, tank CENTURION, T-34, T-54 a další)
ukázku historického vedení boje - boj o Západní val (rekonstrukce z roku 1944 - "Průlom")
ukázku výcviku aktivních záloh při střežení objektu důležitého pro obranu státu
bojovou ukázku demonstrující záchrannou akci vlastního pilota z prostoru ovládaného teroristy
ukázku součinnosti Armády ČR a integrovaného záchranného systému při demonstrování zásahu u závažné dopravní nehody, součástí akce bude vyhledávání výbušnin, hašení požáru a odsunu raněných
ukázku současných a historických zbraní a munice
expozici části polní nemocnice
hydrometeorologickou stanici "OBLAK"
expozici Vojenské policie - vozidlo výjezdové skupiny, motocykl BMW, speciální pancéřované vozidlo (Land Rover), nástražné a vyhledávací prostředky, kriminalistická technika
expozici Policie České republiky
expozici Hasičského záchranného sboru
expozici Vězeňské služby
expozici Celní správy
prezentaci firem obranného průmyslu a dalších civilních vystavovatelů
kulturní vystoupení vojenských i civilních souborů (Vojenská hudba Olomouc, mažoretky, Koncert Peter Nagy, Petr Bende)




http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=14558
URL : https://www.valka.cz/22-08-2009-Kraliky-Den-sil-podpory-ACR-Cihelna-2009-t86829#321661 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Cihelna 2009 – novinky


Od letošního roku se stala tradiční akce Cihelna součástí česko-polského projektu „Historické rekonstrukce – společný turistický produkt v česko-polském příhraničí“ a mezi svoje propagované akce ji zařadila také Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism. Také Pardubický kraj opětovně zařadil Cihelnu mezi klíčové akce, hodné podpory.
Cihelna 2009 bude jako v minulých jedenácti ročnících vzpomínkou zaměřenou na vojenskou historii a vojenskou techniku z minulého století. Její součástí bude – jak jsme si zvykli – několik bojových ukázek v režii vojensko-historických klubů převážně s tématem druhé světové války, presentace současných ozbrojených a záchranných složek, včetně leteckých sil, výstavy vojenské historické techniky, moderní výzbroje a mnoho dalšího.
Neděle zůstává tradičně dnem muzeí v Králické pevnostní oblasti, i když muzea opevnění bude moci zájemce navštívit také v pátek a sobotu.
Můžeme prozradit i to, že hlavním tématem letošního ročníku Cihelny bude ukázka s názvem „Západní val 1944 – Průlom“ s nebývalým množstvím těžké vojenské techniky amerického původu. Množstvím účastníků a těžké techniky by podle garanta (je jím KVH „4th Armored Division U.S. Army“, o.s.) mělo jít o ukázku nebývalou i v podmínkách Evropy. Tak se necháme překvapit. Další ukázka bude věnovaná epizodě z Ostravské operace s názvem „Těžká cesta ke svobodě…“, v pohybu by měla být vidět i technika ČSLA v ukázce Vojenského muzea Králíky a moderní technika naší AČR, která se na Cihelnu vrací s větší účastí.
Podrobné informace o programu v pátek, sobotu i neděli najde zájemce zde: http://www.akcecihelna.com/program.php
URL : https://www.valka.cz/22-08-2009-Kraliky-Den-sil-podpory-ACR-Cihelna-2009-t86829#322528 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Doprava na akci Cihelna 2009


V průběhu akce Cihelna 2009 přislíbily české dráhy zesílení (zvýšení počtu vagónů) pravidelných osobních a spěšných vlaků na trase Ústí nad Orlicí – Lichkov. Na trati Lichkov – Prostřední Lipka – Hanušovice a zpět bude jezdit čtyřvozová souprava složená ze dvou motoráků a dvou vozů. Tedy výrazně zesílí spoje jedoucí přes zastávku Prostřední Lipka, která se nachází přímo v prostoru předváděcí plochy – bojiště – akce Cihelna. Spoje Lichkov – Králíky – Červená Voda – Štíty budou rovněž zesíleny – k motoráku přibude navíc jeden vagón. Všechna zesílení spojů se týkají soboty 22. 8. 2009.


Stejně jako v minulých ročnících akce i letos bude zřízena zvláštní autobusová linka Králíky „bojiště“ – Muzeum čs. opevnění – dělostřelecká tvrz Bouda. Využít možnosti pohodlné dopravy až ke vstupnímu objektu tvrze můžete nejen v sobotu (hlavní den akce), ale také v pátek a v neděli. Jízdní řád a další podrobnosti o této zvláštní lince naleznete zde: http://www.akcecihelna.com/doprovodne_akce.php
URL : https://www.valka.cz/22-08-2009-Kraliky-Den-sil-podpory-ACR-Cihelna-2009-t86829#322631 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pevnostní muzea v době konání akce Cihelna 2009
Pevnostní muzea v KPO rozšíří v době konání akce Cihelna provozní dobu a v některých případech upraví i svoji nabídku (delší prohlídkové trasy, průvodci v dobových uniformách…).
Muzeum čs. opevnění – dělostřeleckou tvrz Bouda můžete navštívit během akce Cihelna následovně:
• v pátek od 9.00 do 19.00
• v sobotu od 9.00 do 19.00
• v neděli od 9.00 do 17.00
K dopravě na toto největší muzeum čs. opevnění z let 1935–1938 lze využít pro tuto příležitost zřízenou zvláštní autobusovou linku Králíky „bojiště“ – Muzeum čs. opevnění – dělostřelecká tvrz Bouda. Podrobnosti o této zvláštní lince naleznete zde: http://www.akcecihelna.com/doprovodne_akce.php
Typy prohlídek a další nabídku pro dobu konání akce Cihelna najdete na internetových stránkách muzea: www.boudamuseum.com


Muzeum opevnění – dělostřeleckou tvrz Hůrka můžete navštívit během akce Cihelna následovně:
• v pátek od 9.00 do 19.00
• v sobotu od 9.00 do 19.00
• v neděli od 9.00 do 17.00
K přesunu na toto nejmladší muzeum čs. opevnění z let 1935–1938 v KPO můžete přímo z prostoru „bojiště“ využít označenou pěší trasu, která Vás během 15 minut chůze přivede do vstupního areálu tvrze. Podrobnosti o dělostřelecké tvrzi Hůrka, která v době konání akce Cihelna 2009 oslaví rok od svého zpřístupnění veřejnosti, najde zájemce zde: http://www.boudamuseum.com/tvrz_hurka.php
URL : https://www.valka.cz/22-08-2009-Kraliky-Den-sil-podpory-ACR-Cihelna-2009-t86829#322818 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

POHLED DO ZÁKULISÍ AKCE - PŘÍPRAVA PŘEKÁŽKOVÉHO SYSTÉMU V MĚŘÍTKU 1:1 - UZÁVĚRA SILNICE TYP ZÁPADNÍ VAL (TEDY JEN JEDNA JEJÍ ČÁST)
URL : https://www.valka.cz/22-08-2009-Kraliky-Den-sil-podpory-ACR-Cihelna-2009-t86829#323005 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more