03.08.2009 - USA úspěšně vyzkoušely laserové dělo

США успешно испытали лазерную пушку

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V USA úspěšně ukončili první etapu zkoušek taktického laserového děla

(ALBUQUERQUE, N.M., June 15, 2009 - "Boeing Advanced Tactical Laser Fires High-Power Laser in Flight")

V USA úspěšně ukončili první etapu zkoušek taktického laserového děla (dále ATL - Advanced Tactical Laser), které je instalováno na palubě testovacího letadla NC-130H Hercules.
Informoval o tom Gary Fitzmire, viceprezident Boeingu odpovědný za program "Boeing Directed Energy Systems".

Podle jeho slov byla provedena prověrka bojových možností chemického laseru, počítače i optické aparatury 13.července tohoto roku.
"Střelba" byla vedena na pozemní cíle na polygonu White Sands (stát Nové Mexiko). "Výstřely" způsobily otvor o průměru cca 125 cm v břichu trupu vojenského dopravního letadla, které sloužilo jako cíl.

"Zničili jsme cíl na zemi", doplnil Fitzmire. "Doposud jsme uskutečnili mnoho pozemních zkoušek, abychom se přesvědčili o spolehlivosti systému jako celku i samotného laseru. Našimi pozemními cíli k ničení jsou automobilové plniče (cisterny) i další automobily a spojovací uzly.".

Podle jeho slov je na letošní léto plánováno ještě několik letových zkoušek ATL.


Výše uvedená informace dorazila do ruského tisku teprve v pátek a protože jsem ji nezachytil na jiných zdrojích, uvádím ji až dnes s doplněním z domovských stránek Boeingu.

Zdroj informace:
Novosti VPK, 31.07.2009 - vpk.name
Boeing News, 15.07.2009 - boeing.mediaroom.com
Obrázek:
Wright-Patterson Air Force Base - www.wpafb.af.mil

03.08.2009 - USA úspěšně vyzkoušely laserové dělo - Testovací letadlo Lockheed NC-130H Hercules s laserovým dělem (ATL - Advanced Tactical Laser) od , 413. Flight Test Squadron z Hurlburt Field, Fla.
Snímek pořízen 19.6.2009 na KIRTLAND AIR FORCE BASE, Nové Mexiko.

Testovací letadlo Lockheed NC-130H Hercules s laserovým dělem (ATL - Advanced Tactical Laser) od , 413. Flight Test Squadron z Hurlburt Field, Fla.
Snímek pořízen 19.6.2009 na KIRTLAND AIR FORCE BASE, Nové Mexiko.

URL : https://www.valka.cz/03-08-2009-USA-uspesne-vyzkousely-laserove-delo-t86819#321610 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more