Národní řád Za vojenské zásluhy

Ordinul Virtutea Militaria

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ordinul Virtutea Militara
Národní řád Za vojenské zásluhy:
Order of Military Virtute


Po ukončení Rumunského experimentu se socialismem a snaze o návrat k tradicím země, dochází i ke změně, či v tomto případě k návratu vnějších symbolů a tedy i řádu a vyznamenání Rumunska.


Mimo národního řádu Rumunské hvězdy, který byl určen jednak za všeobecné zásluhy,ale i zásluhy vojenské je založen specifický řád, který je určen pouze jako ocenění zásluh a statečnosti na válečném poli, v případě za vojenské zásluhy o obranu země v době míru. Řád se uděluji v době míru důstojníkům za vzornou službu a zásluhy o armádu. V době války za osobní statečnost a vojenské zásluhy se doplňuje meči. Je určen k vyznamenání i cizincům a zde především vojákům spřátelených zemí.


Řád je rozčleněn do tříd:


Velkodůstojník – Mare Ofiter ( Grand Officer) určen pro 150 rytířů řádu
Komtur - Comandor ( Commander) určen pro 750 rytířů řádu
Důstojník - Ofiter ( Officer) určen pro 1500 rytířů řádu
Rytíř - Cavaler ( Knight) určen pro 4600 rytířů řádu


K vlastnímu řádu je dále přiřazena záslužná řádová medaile (Medalia Virtutea Militéra )


Řádový klenot je tvořen tak zvaným rupertským křížem o síle 4 mm. Ramena kříže jsou modře smaltovaná s bílým úzkým proužkem,který je zlatě ohraničen. Kříž pro stupeň velkodůstojníka a stupeň komandera řádu je velký 53x53 mm. Na aversu kříže je medailon o velikosti 28 mm,který je modře smaltován,kolem je bílé mezikruží s nápisem :


VIRTUTATEA MILITARA


V dolní části medailonu jsou tři zlaté osmicípé hvězdičky.


Mezi rameny kříže se nachází zeleně smaltovaný dubový věnec. Ve středu kříže je zlatý orel ze symbolu státního znaku Rumunska.


Revers řádu:
Kříž je opět modře smaltovaný, středový medailon s postavou Sv.Jiří na koni zabíjejícího draka je zlatý. Sv.Jiří jako symbol odvahy a statečnosti zde symbolizuje statut řádu s určením pro odměnu statečnosti a zásluh o obranu vlasti. V bílém mezikruží se nacházejí letopočty:
1864 1872 1940 2000



Řádová hvězda je ražena z bílého kovu imitujícího staré stříbro. Průměr hvězdy je 80 mm. Paprsky hvězdy jsou kyjovité, střední paprsek je plochý.Na středu hvězdy je položen kruhový,bíle smaltovaný medailon o průměru 40 mm. Na středu medailonu je položen opět rumunský orel státního znaku. Kolem medailonu se nachází prostý opis:


VIRTUTA MILITARA


V dolní části hvězdy jsou zeleně smaltované vavřínové ratolesti vítězství..Rub hvězda je hladký.


Stuha řádu (viz obrázek) vychází z tradice barevného složení stuh starých rumunských řádů.


Pokud se řád nenosí „in natura“ jsou na stejnokroji nošeny jen malé řádové stužky o rozměru 25x10 mm. Pro stupeň komander se na stužku upevňuje kruhový terčík 8 mm. Pro stupeň velkodůstojníka se na malou stužku upevňuje malý kosočtverec.


K řádu se připojuje dekret,který je opět psaný na ručním kvalitním papíru. Na dekretu se nachází matriční (evidenční ) číslo a dekret nese podpis prezidenta Rumunska.


Řádový klenot je uložen v moderní etuji,která je potažená imitaci umělé kůže. Barva etuje je modrá.Na víčku je umístěn státní znak Rumunska a dále nápis:


ORDINUL / VIRTUTEA / MILITARA / + patřičný stupeň řádu, např. COMANDOR



K vlastnímu řádu je přiřazená záslužná medaile (viz obrázek ),která je vkusná a zajímavá.


Poznámka:
V roce 2006 byl udělen stupeň komander řádu generálovi armády ČR panu Josefu Prokešovi.



Literatura:
Faleristický časopis Signum, číslo 15, IV.řada,září 2006
Kancelář prezidenta Rumunska pro řády a vyznamenání
Archiv: Altmann a Faleristika
Národní řád Za vojenské zásluhy - Velkodůstojník s meči.jpg

Velkodůstojník s meči.jpg
Národní řád Za vojenské zásluhy - Informace o tomto řádu přinesl časopis  SIGNUM

Informace o tomto řádu přinesl časopis SIGNUM
URL : https://www.valka.cz/Narodni-rad-Za-vojenske-zasluhy-t86141#318900 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more