09.07.2009 - Vojenské námořnictvo Francie dostalo letadlo s možností nosit jaderné rakety

ВМС Франции получили истребитель с ...

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vojenské námořnictvo Francie dostalo letadlo s možností nosit jaderné rakety

Vojenské námořnictvo (VMS) Francie dostaly první víceúčelové SBoL (dále stíhací-bombardovací letadlo) Rafale modifikace F3, které může být vyzbrojeno zdokonalenými raketami třídy vzduch-země středního dosahu ASMP-A (ASMP - Air-Sol Moyenne Portée). Jak informuje "DefPro", z vnějšku připomíná nové francouzské letadlo námořní verzi Rafale M12, nicméně je postaveno podle nového projektu F3.

Do konstrukce letadla je promítnuta řada změn, při čemž nejvýznamnější je použití nového radiolokačního komplexu, který umožňuje vyhledat a sledovat cíle na větších dálkách a s mnohem vyšší přesností.

Dassault Rafale F3 může být vyzbrojen také protilodní raketou AM.39 Exocet nebo protizemní raketu ASMP-A, která může nést jadernou bojovo hlavici ráže do 300 kt na vzdálenost od 80 do 300 km.

Připomínám, že zdokonalené rakety ASMP-A mají být zavedeny do výzbroje francouzských ozbrojených sil v roce 2010. Starší modifikace ASMP jsou používány také na letadlech Mirage 2000N a Super Étendard v námořních verzích. A právě u posledně jmenovaného Super Étendard je plánováno vyřazení z výzbroje v roce 2010, při čemž je mají vystřídat nové stroje Rafale F3 výrobce Dassault Aviation.

Vojenské velení francouzského námořnictva plánuje zahájení zkoušek nového letounu v září 2009 z paluby letadlové lodě "Charles de Gaulle". V nejbližší době dostanou francouzské ozbrojené síly více než 120 letadel Rafale různých modifikací. Dodávka 68 z nich byla realizována v červnu tohoto roku. Do konce roku se předpokládá dodávka dalších asi 60 letadel.


Zdroje informace a obrázků:
Novosti VPK vpk.name
Airliners.com
Wikipedie en.wikipedia.org
defence Areospace.com www.defense-aerospace.com
PicasaWeb picasaweb.google.com

09.07.2009 - Vojenské námořnictvo Francie dostalo letadlo s možností nosit jaderné rakety - Víceúčelový SBoL francouzského námořnictva Rafale M při přistání (fotografie Planecatcher, 31.května 2009, La Ferte-Alais)

Víceúčelový SBoL francouzského námořnictva Rafale M při přistání (fotografie Planecatcher, 31.května 2009, La Ferte-Alais)
09.07.2009 - Vojenské námořnictvo Francie dostalo letadlo s možností nosit jaderné rakety - Víceúčelový SBoL francouzského námořnictva Rafale F3 při přistání (fotografie Francouzské námořnictvo)

Víceúčelový SBoL francouzského námořnictva Rafale F3 při přistání (fotografie Francouzské námořnictvo)
09.07.2009 - Vojenské námořnictvo Francie dostalo letadlo s možností nosit jaderné rakety - Protizemní raketa středního dosahu s jadernou hlavicí ASMP-A

Protizemní raketa středního dosahu s jadernou hlavicí ASMP-A
09.07.2009 - Vojenské námořnictvo Francie dostalo letadlo s možností nosit jaderné rakety - Protilodní raketa AM.39 Exocet (fotografie Yama31, Salon Le Bourget 2007)

Protilodní raketa AM.39 Exocet (fotografie Yama31, Salon Le Bourget 2007)
URL : https://www.valka.cz/09-07-2009-Vojenske-namornictvo-Francie-dostalo-letadlo-s-moznosti-nosit-jaderne-rakety-t86075#318489 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more