03.07.2009 - USA budou vyhledávat a sledovat křídlaté rakety pomocí upoutaných balónů

Американцы будут следить за...

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

USA budou vyhledávat a sledovat křídlaté rakety pomocí upoutaných balónů


V srpnu 2009 plánuje armáda USA zahájení letových zkoušek balónu, který je plánován jako nosič aparatury pro vyhledání, sledování a řízení palby na křídlaté rakety (řízené střely s plochou dráhou letu - ŘSsPDL), o čemž informovala tisková agentura Fox News. Říkají o něm, že je největším balónem, který kdy používala americká armáda k bojovým operacím.


Nový obranný systém je vyvíjen v rámci programu JLENS (Joint Land Attack Cruise Missile Defense Elevated Netted Sensor System) společností Raytheon. V prosinci 2004 obdržel Raytheon zakázku armády USA na tento program, jejíž hodnota je 1,4 miliardy USD.


V nejbližším období plánuje Raytheon představit dva systémy JLENS, které sestávají z 74 m dlouhých upoutaných balónů, radiolokačního vybavení, mobilních stanovišť a komunikačních prostředků. Podle slov představitele Raytheonu na ně budou v prosinci 2009 a květnu 2010 namontovány radiolokační prostředky.


Upoutaný balón bude pracovat na výšce kolem 3000 m, což umožní celokruhové vyhledání a sledování křídlatých raket na přízemních výškách do dálky 200 km. Balón může být ve vzduchu nepřetržitě 30 dnů, po uplynutí této doby musí být stažen na zem k provedení potřebné osmihodinové technické údržby.


V současnosti používá armáda USA k vyhledávání a sledování ŘSsPDL běžná letadla vybavená radiolokační technikou a pozemní radiolokační systémy. Pozemní radiolokační systémy nemohou zjistit odpálení ŘSsPDL za horizontem nebo za pohořím a použití letadel pro tento účel stojí hodně peněz a vyžaduje nemalé úsilí.



Zdroje informace a obrázků:
Novosti VPK vpk.name
Domovské stránky společnosti Raytheon http://www.raytheon.com/

03.07.2009 - USA budou vyhledávat a sledovat křídlaté rakety pomocí upoutaných balónů - Sestava systému JLENS

Sestava systému JLENS
URL : https://www.valka.cz/03-07-2009-USA-budou-vyhledavat-a-sledovat-kridlate-rakety-pomoci-upoutanych-balonu-t85976#318041 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more