16.06.2009 - Čína zdokonaluje "moskevskou" raketu

Китай совершенствует "московскую" ракету

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Čína zdokonaluje "moskevskou" raketu


Utro.ru, 15.června 2009 04:17, Oleg Petrovskij


Rozsah vojenských výdajů Pekingu je působivý. Pokud výdaje na zbrojení v Číně byl před osmi roky ve výši 17,4 miliard US$, pak v roce 2008 to bylo již 84,9 miliard US$. Navíc je to pouze oficiální číslo a obecně se soudí, že ve skutečnosti jsou tyto výdaje trojnásobné. Do oficiálních údajů se nepočítají náklady na import zbraní a výnosy z exportu. Dále se do oficiálních údajů nezapočítávají výdaje na jaderné zbraně a strategické jaderné síly, subvence do vojensko-průmyslového komplexu, Národní policii a vědecký výzkum.


Pro Rusko představují bezprostřední nebezpečí čínské Strategické jaderné síly (SJaS - СЯС - стратегические ядерные силы), které jsou rozvíjeny podle koncepce "Omezeného jaderného protiúderu s cílem sebeobrany". V Číně jsou strategické rakety šachtového typu (Dongfeng-5) a mobilního typu (Dongfeng-31). V blízké budoucnosti by měly být osazeny vícenásobnými jadernými hlavicemi. Kromě toho je ve vývoji nová raketa "Dongfeng-41, která má mít, stejně jako "Dongfeng-31", jadernou hlavici se třemi bojovými náložemi (některé zdroje dokonce uvádějí, že jich může být šest), každá s ráží 50 - 100 kt. Předpokládá se, že raket šachtového typu "Dongfeng-5" nemá Čína více než 50, nicméně skutečný počet čínských raket s jadernými hlavicemi je nanejvýš přibližný a nachází se v oblasti velmi hrubých odhadů.


Deník "Utro.ru" požádalo jednoho z ruských vojenských odborníků o zhodnocení čínských jaderných sil a o stanovení stupně jejich nebezpečnosti pro Rusko. Dostalo se jim tohoto vyjádření: "Část raket je rozmístěna v tunelech a jeskyních, což je činí odolnými před preventivním nebo odvetným jaderným úderem s použitím jak jaderných, tak i vysoce přesných konvenčních zbraní. Čínské SJaS jsou reálnou hrozbou nejen pro Rusko, ale i ostatní státy. Velká část čínských balistických raket se v poměru k Rusku jeví jako strategické především proto, že Rusko a Čína mají dlouhou společnou hranici. V prostoru dosahu raket "Dongfeng-4" je Moskva dokonce i v tom případě, kdy by byly odpáleny z východního prostoru čínského území. Proto nese tato raketa i neoficiální jméno "Moskevská". Raketa středního dosahu "Dongfeng-3" s dosahem do 3 000 km a z prostoru okolo města Urumči (severozápad Číny, autonomní oblast Sin-ťiang) by doletěla na Nižnij Novgorod. Totéž platí i k novější raketě Dongfeng-21. Primorská a Chabarovská oblast, Zabajkalsko, Altajská oblast a Republika Altaj jsou v dosahu taktických i operačně taktických raket "Dongfeng-11", "Dongfeng-15" a "M-7". Je ale pravda, že v západních oblastech čínského území tyto rakety momentálně rozmístěny nejsou, všechny jsou totž namířeny na Tchaj-wan.", řekl ruský vojenský ezpert novinám "Utro.ru".


Předpokládá se, že celkový počet balistických raket v Číně bude v roce 2010 nejméně 200 kusů. Dohnat USA se Číně asi jen tak jednoduše nepodaří, ale vzhledem k tomu, že Rusové svoje jaderné arzenály značně omezují, se dá předpokládat vyrovnání tohoto počtu v poměrně nedaleké budoucnosti.
"Tendence je taková, že během deseti let budou počty SJaS Ruska tak nízké, že v nejlepším případě budou stejné jako v Číně, ne-li nižší", uvádí vedoucí analytik Institutu politické a vojenské analýzy Aleksandr Chramčichin. "Problém je v tom, že SJaS mají pro Rusko velmi specifickou roli. Je to totiž jeden z faktorů, který řadí Rusko mezi velmoci. V oblasti běžných zbraní za USA Rusko poněkud zaostává. Při tom je mnohdy potřebné mít možnost provedení nejaderného úderu konvenčními prostředky, včetně vysoce přesných zbraňových systémů. Už jenom z tohoto důvodu nemohou být ruské SJaS malé. Na druhé straně musí mít Rusko na paměti obrovskou převahu Číny právě v konvenční oblasti, což je potřeba kompenzovat právě SJaS., které nesmí být nižší, než je dolní hranice jejich počtu.


O tom, jak jsou kráceny počty ruských konvenčních sil, se nejednou hovořilo. Čínské konvenční síly naopak rostou. K současným zbraním pozemního vojska patří zhruba 2000 tanků Type-98 a Type-96, 100 samohybných děl (SAU - САУ - самоходная артиллерийская установка) 2S23, několik stovek SAU WAC-021 a raketometů A-100, WM-80 a WS-1 čínské výroby a 27 PLRK Tor-M1.
Stíhací letectvo Číny je od začátku devadesátých let přezbrojováno na nová letadla Su-27 (čínské označení J-11) a Su-30 (J-12), jichž má 176 a 73 (plus 48 Su-30 v námořní variantě). K současným moderním čínským stíhačkám se řadí také J-10 byrobené na bázi izraelského stroje "Lavi" s použitím ruských technologií (RLS "Žuk", motor AL-31F, výzbroj). Momentálně jich má Čína ve výzbroji 70 a během několika málo let jich má být 300. Nálet čínských pilotů na současných strojích činí okolo 200 hodin za rok, což je stejně jako v USA a čtyř až pětinásobek toho, co nalétají piloti v Rusku.
(Pozn.FCH: na naše (tedy české piloty raději ani nepomyslet)


Díky dodávkám z Ruska se v poslední době pronikavě zlepšila čínská protivzdušná obrana. Dnes má Čína jeden pluk složený ze dvou protiletadlových raketových oddílů (dále jen plro) S-300PMU, dva pluky (po 4 plro) S-300PMU1 a 16 plro S-300PMU2.


Čína aktivně projektuje letadlové lodě, což se naučili na nedokončené letadlové lodi "Varjag" zakoupené od Ukrajiny, letadlových lodích "Kijev" a "Minsk", které byly byly vyřazeny z výzbroje ruského vojenského námořnictva, a v neposlední řadě v Austrálii zakoupené letadlové lodi "Melbourne". S přítomností letadlových lodí v Číně docílili zabezpečení letecké kontroly a přikrytí "druhého řetězu ostrovů" včetně Sachalinu, Kuril a Kamčatky. Výsledkem je skutečnost, že čínská armáda se rychle stává jedním z nejdůležitějších faktorů světové politiky.



Zdroje informací a obrázků:
Китай совершенствует "московскую" ракету www.utro.ru
DONG FENG/JULANG SERIES MISSILES http://www.softwar.net/dongfeng.html
Dong Feng 11 (DF-11) www.militarypictures.info
Mengenal Rudal Balistik, Senjata Andalan Negara Negara “Kuat″ abiwin.wordpress.com
Nuclear Weapons Database Chinese Arsenal http://www.cdi.org/nuclear/database/chnukes.html

16.06.2009 - Čína zdokonaluje moskevskou raketu - Čínské rakety řady Dongfeng

Čínské rakety řady Dongfeng
16.06.2009 - Čína zdokonaluje moskevskou raketu - Čínská raketa Dongfeng-3

Čínská raketa Dongfeng-3
16.06.2009 - Čína zdokonaluje moskevskou raketu - Čínská raketa Dongfeng-4

Čínská raketa Dongfeng-4
16.06.2009 - Čína zdokonaluje moskevskou raketu - Čínská raketa Dongfeng-5

Čínská raketa Dongfeng-5
16.06.2009 - Čína zdokonaluje moskevskou raketu - Čínská raketa Dongfeng-11

Čínská raketa Dongfeng-11
16.06.2009 - Čína zdokonaluje moskevskou raketu - Čínská raketa Dongfeng-15

Čínská raketa Dongfeng-15
16.06.2009 - Čína zdokonaluje moskevskou raketu - Čínská raketa Dongfeng-21

Čínská raketa Dongfeng-21
16.06.2009 - Čína zdokonaluje moskevskou raketu - Čínská raketa Dongfeng-31

Čínská raketa Dongfeng-31
URL : https://www.valka.cz/16-06-2009-Cina-zdokonaluje-moskevskou-raketu-t85532#316356 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more