Moderní vzdušný boj: Stealth technologie - Doug Richardson

Stealth warplanes

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.


Nakladatelství: Naše vojsko
Rok vydání: 2005
Počet stran: 183
Vydání: Vyd. 1. v Našem vojsku
Název originálu: Stealth warplanes
z anglického originálu přeložil Vladimír Čort
Jazyk: česky
ISBN:80-206-0747-1
EAN:9788020607478
Původní cena: 699,-Kč (koupeno ve slevě za 299,-Kč)


Co napsat o tomto titulu? Předně kniha lže už v českém názvu! Nepojednává o moderním vzdušném boji,ani o moderních stealth technologiích, ale o sci-fi(z pohledu 80.let kdy kniha evidentně vznikala zcela reálném) boji mezi SSSR a USA někdy v 90.letech 20.století, vybájených letadlech a zastaralých technologiích. Na tuto skutečnost ovšem přijdete (pokud vám tedy hned na první stránce nebouchne do oči že se autor odkazuje na modelářskou firmu Italery a její proslavený fakemodel F-19)až na konci v Poděkování, kdy konečně nakladatelství před vámi odhalí krutou pravdu, že jste si koupili knihu, která shrnuje všechna známá (tedy i z prstu vycucaná) fakta o této supertajné technologii z roku 1989!


Nejen, že kniha za těch "pouhých" 20let naprosto jak technologicky tak "morálně" a historicky zastarala, ale obsahuje i spoustu nesmyslů, o kterých se už v době vzniku dost silně pochybovalo jako o důvěryhodných faktech! Takže se nám tu prohání plastové stíny jako F-19, tak Mig-37 Ferret, samozřejmě kamarádka Aurora taky nemůže chybět, F-22 vypadá taky dost jinak než ve skutečnosti! RAH-66 Comanche samozřejmě také neexistoval, ale máme tu hezké scifi malůvky něčeho, co jako vrtulník vypadá! Že by mohli zlořečení Rusové vzít stealth materiály a technologie a "našroubovat" je na standardní letadla? To je ale blbost! Co vás to napadá! Nejmodernější leteckou válkou, ze které je třeba získat co nejvíc zkušeností, je ta Vietnamská!


K plusům publikace patří rozhodně obrazová část, která přináší spoustu zajímavých fotek, grafů a dobových dat. Také tisk a papír jsou ve výborné kvalitě.


Co naplat, i přes obrázky, kvalitu papíru a tisku, je to kniha, která nepřináší nic nového, spíše naopak, je plná starých dat, pohádek a bludů! Moc nechápu vydavatelský záměr: vydání této publikace rozhodně stálo nemalí peníz, kvalitní tisk, kvalitní papír, překladatele a přesto se místo něčeho modernějšího či přímo originálně psaného pro české vydání se nakladatelství rozhodlo pro tuto zastaralou knihu, která vás ničím novým neobohatí, ani z ní nezískáte pro dnešek mnoho signifikantních informací! Pokud bylo rozhodnutí vydat tento "skvost" vedeno šetřením na autorských právech, bylo to nejhloupější rozhodnutí, kterého se mohlo nakladatelství dopustit! Tuto knihu považuji za promarněnou šanci: s trochou více odvahy mohl získat šanci český autor, který by určitě přinesl aktuálnější a pravdivější údaje než Richardson ve svém díle z roku 1989! Takto se však kniha řadí do kategorie knih, se kterými se u nás v poslední době roztrhl pytel: graficky kvalitní, obsahově hloupá (někdy se k tomu přidá i naprosto stupidní překlad), hlavně že to je ze Západu. Opravdu škoda promarněné šance!
URL : https://www.valka.cz/Moderni-vzdusny-boj-Stealth-technologie-Doug-Richardson-t85353#315490 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more