26.05.2009 - USA nabídly Polsku cvičné verze PLRK Patriot

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

25.05.2009, 11:01:11 http://lenta.ru/news/2009/05/25/patriot/


USA nabídly Polsku cvičné verze PLRK Patriot


PLRK Patriot, které USA plánují rozmístit na území Polska na základě žádosti představitelů státu budou dodány "pouze pro školní a cvičné cíle" bez bojových hlavic uvedly 25.května noviny "Времья новостей" http://www.vremya.ru/. Bojové hlavice od raket PLRK Patriot rozmístěných na polském území by měly být skladovány na území třetích států nebo možná na území USA. Postoj Pentagonu k této otázce vyvolává nevoli polských vojáků, protože podle jejich názoru jsou PLRK bez bojových hlavic zbytečné.
Jak upřesňuje tisk, otázky okolo rozmístění PLRK Patriot na polském území prozatím ještě není zcela vyřešeno, i když koncem května tohoto roku zástupce ministra obrany Polska Stanisław Jerzy Komorowski prohlásil, že americký kontingent bude dislokován poblíž hlavního města Varšavy do konce roku 2009 a předpokládá, že jej bude tvořit 100 až 110 osob a 196 raket. Zpočátku se předpokládá, že PLRK budou umístěny v dočasných postavení, od roku 2012 by ale měly být v postavení stálých. Nicméně podle novin "Времья новостей" bude nutné v procesu vyjednávání řešit řadu nejednoduchých problémů. Jedná se nejen o cvičné variantě PLRK, která se polské straně vůbec nelíbí, ale také o statusu zahraničního kontingentu na území Polska a taktéž o daních, které by osoby obsluh PLRK měly platit do polské státní kasičky.
V neposlední řadě nesmíme zapomenout na skutečnost, že plány Polska a USA o rozmístění protiraketových prostředků a amerického kontingentu s PLRK Patriot evokuje značnou nelibost Ruska, které tento akt vnímá jako ohrožení vlastní bezpečnosti. Při tom, jak jsme již informovali dříve, plány Varšavy a Washingtonu nejsou závislé na názorech a cílech současného presidenta USA Baraka Obamy v otázkách rozmístění prvků systému PRO v Evropě - protiraket dalekého dosahu v Polsku a radaru SVRN v Česku. Proti tomuto zámyslu se Moskva také silně ohrazuje.
26.05.2009 - USA nabídly Polsku cvičné verze PLRK Patriot - Ilustrační fotografie OZ PLRK Patriot od výrobce Raytheon

Ilustrační fotografie OZ PLRK Patriot od výrobce Raytheon
URL : https://www.valka.cz/26-05-2009-USA-nabidly-Polsku-cvicne-verze-PLRK-Patriot-t85118#314252 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pôvodný článok http://www.vremya.ru/2009/88/5/229791.html podrobnejšie rozpracoval L.Sviridov v RIA Novosti kde uvádza že(podľa polských médií) ak chce Poľsko rozmiestniť ostrú batériu systému Patriot, bude si ju musieť kúpiť. Ďalej uvádza aj cenový rozsah batérie PAC-3: od 300 mil. do 1 miliardy dolárov.


www.rian.ru
URL : https://www.valka.cz/26-05-2009-USA-nabidly-Polsku-cvicne-verze-PLRK-Patriot-t85118#314327 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more