USA/RUM - Colt repeating rifle

revolverová puška

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Revolverové opakovačky Colt



Výroba revolveru Colt vedla jeho konstruktéry k nápadu pokusit se vyrobit i opakovací pušku na podobném principu. Této práce se ujal konstruktér Elisha Root a zbraň byla nejdříve vyráběna pro civilní zákazníky od roku 1837, i když ji armáda použila v počtu asi 100 kusů ve válce na Floridě s indiánským kmenem Seminolů. Později byla objednána armádou jako model 1855 (dodávána byla až od roku 1857). Armáda jich převzala 4712, což na dobu před občanskou válkou byl slušný počet. Původní cena byla $ 44, ale po občanské válce kde se používala na straně seveřanů byla prodávána za pouhých 42 centů, i to svědčí o tom že se zbraň příliš neosvědčila, bylo jí vyčítáno obtížné nabíjení, malý dostřel a hlavně to že únik plynů mezi válcem a hlavní zasahoval levou ruku střelce, čímž bránil v přesnějším míření. Zbraň byla původně ve výzbroji "Berdan´s Sharpshooters" ale ti ji záhy vyměnili za pušky Sharp, později byla přidělena dalším útvarům.

Váha této původní opakovačky model 1855 byla cca 4,5 kg (9pound 15 ounce), délka 1 metr (40 inches), ráže .64, počet ran byl 6. Problémem bylo jak je už výše uvedeno pomalé nabíjení, které zbraň do značné míry deklasovalo, střelec sice dokázal vystřelit šestkrát, ale následné nabíjení bylo zdlouhavé a podle dobových tvrzení bylo delší než stejný počet ran z běžné perkusní pušky. Zbraň se ale vyráběla, což je méně známo i v továrně v Innsbrucku, kde se vyráběl licenční revolver pro námořnictvo R-U monarchie. Zdejší pušky byly odvozeny od staršího modelu Dragon a měly tedy otevřený rám. Není známo kolik jich bylo vyrobeno, ale číslo zřejmě bylo malé, jednu z nich se mi povedlo vyfotit na zámku Ohrada na Hluboké. Na rozdíl od pozdějšího amerického modelu 1855 má otevřený rám, a kohout podobně jako u revolveru uprostřed, armádní model 1855 měl rám uzavřený a kohout uchycený po pravé straně rámu zbraně.




zdroj:
www.floridareenactorsonline.com
library.thinkquest.org
sammellust.tiroler-landesmuseum.at

URL : https://www.valka.cz/USA-RUM-Colt-repeating-rifle-t84762#312302 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more