27.03.2009 - Švédsko: Kosmická turistika

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace zdroje :


Švédsko je připraveno připojit se k realizaci kosmické turistiky – v roce 2012 zde zahájí provoz první kosmodrom pro starty malých soukromých kosmických dopravních prostředků včetně těch, které připravuje společnost Virgin Galactic. Kosmodrom vyroste v severní části území Švédska.


Každý kosmický turista nejen že zakusí na několik minut beztížný stav a bude pozorovat jak vesmír, tak zakřivení zemského povrchu, ale v případě startů ze švédského kosmodromu k tomu přibude ještě pozorování polárních září a pobyt v podmínkách polárního dne či polární noci. Je tomu tak proto, že se Kiruna nachází pouhých 145 km od severního polárního kruhu.

„Očekáváme, že první starty kosmických turistů budou v USA zahájeny již v roce 2011, ze švédského kosmodromu Kiruna odstartují první turisté v roce 2012,“ říká mluvčí kosmodromu Johanna Bergstroem-Roos.

„Jsme přesvědčeni, že Kiruna se stane hlavním evropským kosmodromem pro realizaci kosmické turistiky,“ dodává Johanna Bergstroem-Roos.



Zdroj : Česká astronomická společnost ... http://www.astro.cz/clanek/3685
URL : https://www.valka.cz/27-03-2009-Svedsko-Kosmicka-turistika-t83072#304830 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more