Lacy, Franz Moritz von

     
Příjmení:
Surname:
Lacy of Lacy
Jméno:
Given Name:
František Mořic Francis Maurice
Jméno v originále:
Original Name:
Franz Moritz von Lacy
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
polní maršál Field Marshal
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
hrabě Count
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
21.10.1725 Petrohrad
21.10.1725 Sankt Petersburg
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
24.11.1801 Vídeň
24.11.1801 Vienna
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
náčelník štábu generálního ubytovatel
prezident Dvorní válčené rady
člen Statní rady
Army Chief of Staff
President of the Court Council of War
Member of the State Council
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
reformátor rakouské armády
přítel a rádce císaře Josefa II.
reformer of the Austrian army
friend and advisor of emperor Joseph II
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
de.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Lacy-Franz-Moritz-von-t79081#383676 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

František Mořic Lacy se narodil 21. října 1725 v Petrohradě. Jeho otcem byl Petr hrabě Lacy, ruský generál polní maršál, matkou Marta Filipína z Funckenu. Původně normanský rod se do Ruska dostal přes Irsko.


V roce 1737 František Mořic opustil Ruska a odešel do jezdecké akademie v Lehnici, odkud se po dvou letech přesunul na studia do Vídně. V roce 1743 vstoupil do rakouské armády, začínal jako praporčík u Brownova pluku. Během války o rakouské dědictví bojoval v Itálii, Slezsku a Nizozemí. V roce 1749 byl povýšen na podplukovníka, v roce 1750 na plukovníka. Po bitvě u Lovosic, ke které došlo za sedmileté války, byl v roce 1756 povýšen na generálmajora, po bitvě u Vratislavy pak na polního podmaršála. Zároveň byl ustaven do funkce náčelníka štábu generálního ubytovatele a provedl výraznou reorganizaci rakouské armády. Po bitvě u Hochkirchu mu byl udělen velkokříž vojenského řádu Marie Terezie. Po velmi úspěšné bitvě u Maxenu byl povýšen do hodnosti polního zbrojmistra a převzal velení sboru. V roce 1760 se mu společně s ruským generálem Tottlebenem podařilo na krátkou dobu obsadit Berlín, což bylo podruhé v sedmileté válce.


V roce 1763 byl povolán do dvorní válečné rady a v roce 1766 se stal jejím prezidentem. V předcházejícím roce byl navíc jmenován generálním inspektorem vojska. V této době byl rovněž povýšen do hodnosti polního maršála. V této funkci setrval do roku 1774. V roce 1770 se stal rytířem Řádu zlatého rouna, v roce 1774 členem Státní rady. Od roku 1794 byl kancléřem Vojenského řádu Marie Terezie. Při válce o bavorské dědictví byl k ruce císaři Josefu II., který se osobně postavil do čela vojsk. K žádné větší akci ovšem při tomto střetu nedošlo. V roce 1788 vedl vojska při válce s Turky, avšak po neúspěších musel předat velení generálu Laudonovi, svému věčnému rivalovi. Generál Lacy zemřel 24. listopadu 1801.



Zdroje:
- daten.digitale-sammlungen.de
- http://de.wikipedia.org/wiki/Franz_Moritz_von_Lacy
URL : https://www.valka.cz/Lacy-Franz-Moritz-von-t79081#383699 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more