Russ, Rudolf

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Rudolf Russ


Narozen 23. 3. 1884 v obci Moravec u Nového Města na Moravě. Ještě před válkou odešel za prací do Lazů u Moravské Ostravy, odtud byl odvelen k 79. polnímu pluku. Zajat byl dne 15. 6. 1915 u Nikolajova v hodnosti desátníka.


Do ruských čs. legií nastoupil dne 18. 12. 1917 v Nikopole, Jekaterinská gubernie. Zařazen byl k polní pekárně. Během přesunů při železnici se naši legionáři často setkávali se sabotážemi či útoky ze strany ruského železničního personálu sympatizujícího s bolševiky. Vinou takové sabotáže došlo pravděpodobně k železničnímu neštěstí u stanice Nikulino. Obětí tohoto neštěstí se stal i Rudolf Russ, který byl pohřben do společného hrobu přímo u stanice s ostaními obětmi neštěstí dne 4. 5. 1918.


Rodina Russova žije v obci Moravec dodnes.



Zdroj:
- Vojenský archiv,
- památnik čs. legií,
- příbuzní
URL : https://www.valka.cz/Russ-Rudolf-t79009#290497 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more