Anotace - Otáhal, Josef - Koubek, Jaroslav

Příručka pro průzkumníky

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

OTÁHAL, Josef – KOUBEK, Jaroslav
Příručka pro průzkumníky.
Praha, Naše vojsko 2008. 270 s.
ISBN 987-80-206-0965-6



Maloformátová knížka „do kapsy“ je věnována nejen popisu způsobů bojového nasazení průzkumných jednotek, ale je také uceleným a hutným informačním základem o topografii, zdravotnické přípravě a způsobu přežití ve volné přírodě. Autoři rozdělili publikaci do deseti kapitol, přičemž asi polovina knihy je věnována konkrétním prvkům organizace, výcviku a nasazení průzkumníků (jednotlivce i malé skupiny), zatímco druhá polovina se věnuje základním informacím o topografii, zdravotnické přípravě a tělesné přípravě. Na rozdíl od předchozích publikací tohoto typu z osmdesátých let minulého století je tato příručka doplněna také o základní informace moderní orientace v terénu (GPS), o využití léčivých rostlin a o základech sebeobrany. Poslední kapitola je pak věnována problematice terorismu a možnostem ochrany proti individuálním teroristickým akcím, a to zvláště na komunikacích. Kniha je bohatě ilustrována schematickými náčrty, černobílými fotografiemi a barevnými obrázky vybraných léčivých rostlin. Zcela na závěr je pak velmi případně uvedeno 31 Murphyho zákonů pro danou problematiku, přičemž zákon č. 26 nelze neocitovat: „Jedinou věcí, která je přesnější než palba nepřítele, je palba spojence.“
URL : https://www.valka.cz/Anotace-Otahal-Josef-Koubek-Jaroslav-t77919#287015 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more