Alameda - Letadlová loď USS Hornet

USS Hornet Museum

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

adresa:
USS Hornet Museum
707 W Hornet Ave
Alameda CA 94501
(510) 521-8448


www stránky:
www.uss-hornet.org


Otevřeno denně od 10.00 do 17.00
Vstupné: 14 USD, což není málo, ale rozhodně to nejsou vyhozené peníze.
Vchod se zavírá hodinu před koncem otevírací doby. Vzhledem k rozsáhlosti prostor a množství exponátů a fotografií osobně doporučuji vyhradit si na prohlídku aspoň 3 hodiny, spoustu paměťových karet do foťáku a aspoň 3 sady baterií Very Happy




Letadlová loď USS Hornet je jednou z lodí třídy ESSEX. Byla postavena v loděnicích Newport News ve Virginii. Její první bojové nasazení bylo v r. 1944 v centrálním Pacifiku. Zúčastnila se bitvy o Filipínské moře, dobývání Filipín, Bitvy v zálivu Leyte. Dne 6.dubna 1945 její letadla pomohla potopit japonskou bitevní loď Yamato. Účastnila se také bojů v oblasti Okinawy. Počátkem června 1945 vyrazila zpět do USA na opravy.
V březnu 1951 byla v New Yorku poprvé modernizována a do aktivní služby byla zařazena v září 1953. Dne 25.července 1954, sestřelily její letadla dvě čínské stíhačky (Hornet operovala v té době v Jihočínském moři). V roce 1955 byla Hornet výrazně modernizována podruhé, tentokrát dostala úhlovou palubu. V polovině roku 1958 byla Hornet převedena na protiponorkový boj. Ve své nové roli byla v rámci Sedmé flotily nasazena v Pacifiku kde působila i v průběhu Vietnamské války.


Nejvíce se loď proslavila dne 24.7.1969, kdy vylovila z vod Pacifiku osádku Apolla 11 po jejím návratu z Měsíce. Vrtulník SH3 Sea King dopravil na palubu Hornetu první "měsíční" osádku, kterou tvořili astronauti Neil A.Armstrong, Edwin E.Aldrin a Michael Collins.
Tento úkol si zopakovala ještě tentýž rok - 24.11. Ten den ve 21:58 SEČ "žbluňkl" do Pacifiku, necelých 5 km od Hornetu, návratový modul Apolla 12 s astronauty Ch. Conradem, A. Beanem a R. Gordonem.
Od roku 1998 stojí HORNET v Alamedě v Kalifornii a je veřejně přístupná jako muzeum.


Letecké exponáty vystavované v současnosti na CVS-12 Hornet: Grumman TBF Avenger, Grumman F6F Hellcat (v rekonstrukci), F8U-1/F-8A Crusader, Douglas TA-4J Skyhawk, Grumman F-14A Tomcat, Grumman US-2B Tracker, North American FJ-2 Fury, SH3H SeaKing, UH-34D SeaHorse, Kaman UH2 Seasprite, Vergil HUP-2 Retriever, Návratové moduly Apollo a Gemini a mobilní karanténní jednotka pro astronauty, kteří se vrátili z Měsíce.



Všechny fotografie v tomto příspěvku pocházejí z mého soukromého archivu a byly pořízeny v květnu 2008 během mé návštěvy USS Hornet.
URL : https://www.valka.cz/Alameda-Letadlova-lod-USS-Hornet-t76998#283421 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more