CZE - Deštná - Letecké muzeum

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Muzeum jsme navštívili loni v listopadu. Pěkná expozice, zvláště pietní místnost je naprosto výjimečným a záslužným počinem vzdávajícím ústu našim padlým letcům.


Doporučuji!


Vstup jsme si domluvili předem přes telefon uvedený na webových stránkách www.leteckemuzeum.destna.cz.


Fotky jsou TADY.


Zdroj: vlastní návštěva Smile
URL : https://www.valka.cz/CZE-Destna-Letecke-muzeum-t76013#350511 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Muzeum jsem navštívil minulou sobotu a mohu říci že jde o zajímavé, byť malé muzeum, u vstupu zaplatíte 50,- Kč, následuje vlastní expozice WWII s několika figurinami v uniformách spoustou fotek a rovněž několika reálnými částmi letadel. Motor z Kolného (tedy ten DB z Bf 109) měl poněkud jiný osud než se píše a letoun (respektive jeho zbytky) byly na místě ještě v letech osmdesátých (mohu osobně potvrdit, protože jsem je sám viděl). Ani záchrana motoru neprobíhala zcela podle popisu Smile ale to v celku nehraje roli. Přes drobné nepřesnosti je to rozhodně zajímavá část sbírky. V ose této části expozice je vzadu malá chodbička věnovaní Praporu AČR z J. Hradce oddělena řadou tabel je pak druhá část expozice, kde jsou především fotografie, vyznamenání a menší předměty, největší je dinghy s figurinou a docela raritou, kterou je koutový odražeč, ten vytvářel odraz na radaru a umožňoval najít jinak "neviditelnou" dinghy ze záchraného letounu nebo lodi. Vedle dinghy je vstup do malé místnosti kde jsou na podstavci nádobky s hlínou z jednotlivých hrobů a bojišť (na mne osobně to působilo poněkud podivně, asi jako vzorky písku v laboratoři) a úlomek pomníku. Na tablech jsou popisovány osudy pilotů, při východu zpět nepřehlédněte tablo s popisem jak místní fandové hledali trosky ve Skotsku. Další místnost už nepůsobí tak zajímavě, je to v podstatě směs všeho možného od různých vykopávek až po zavěšený větroň, uniformy a modely v několika měřítcích na ochozu nad vlastním sálem (na ochoz doporučuji vystoupit po schodech vlevo, sestupovat po nich je dost problém Smile ) Poslední místností je malé kino kde vám jako součást prohlídky pustí film pojednávající jednak o našich pilotech ale i o práci členů sdružení které muzeum provozuje. Film trvá asi 20 minut a je docela zajímavý. Obecně se dá říci že muzeum za danou částku stojí a pokud budete v okolí (třeba v J. Hradci nebo Červené Lhotě) vyplatí se udělat zajížďku a navštívit ho.


zdroj : vlastní návštěva
URL : https://www.valka.cz/CZE-Destna-Letecke-muzeum-t76013#361447 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Několik fotek (většina muzea je zachycena už na fotkách od Joe)


zdroj : vlastní foto
CZE - Deštná - Letecké muzeum - sbírka půdy

sbírka půdy
CZE - Deštná - Letecké muzeum - pohled z expozice praporu z J. Hradce

pohled z expozice praporu z J. Hradce
CZE - Deštná - Letecké muzeum - Koutový odražeč

Koutový odražeč
CZE - Deštná - Letecké muzeum - z velkého sálu

z velkého sálu
URL : https://www.valka.cz/CZE-Destna-Letecke-muzeum-t76013#361449 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more