01.09.2008 - USA předali kontrolu nad Anbárem Iráckým silám

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Americká armáda dnes předala iráckým silám kontrolu nad západoiráckou provincií Anbár, kde se dříve odehrávaly tvrdé boje se sunnitskými povstalci. Anbár je jedenáctou iráckou provincií, kterou budou zabezpečovat výhradně irácké jednotky. Krok byl už několikrát odložen. Nejdřív se měl uskutečnit v březnu, pak v červnu. Nestalo se tak zejména kvůli obavám z rozepří mezi místními sunnitskými silami a iráckou armádou.


Ještě v únoru bylo v Anbáru 37 tisíc Američanů, v současnosti je to 28 tisíc mužů. Podle velení bude stahování postupné.


Anbár se rozkládá na třetině území Iráku a ačkoli zde nejsou významná naleziště ropy, má svou polohou velký strategický význam. Sousedí se Sýrií, s Jordánskem a se Saúdskou Arábií. Je první většinově sunnitskou provincií, kterou Američané předali Iráčanům. Dosud tak učinili jenom v případě tří kurdských a sedmi šíitských z 18 správních oblastí Iráku.


zdroj: www.ceskenoviny.cz (česky)
www.novinky.cz (česky)
www.sme.sk (slovensky)
URL : https://www.valka.cz/01-09-2008-USA-predali-kontrolu-nad-Anbarem-Irackym-silam-t75666#278930 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more